Знаете ли кой алкохол вреди най-малко на черния дроб?

147221
Знаете ли кой алкохол вреди най-малко на черния дроб?
Снимка: iStock/Guliver

Бира, уиски, водка, вино, коняци и ликьори: кой от тях опиянява по-бавно, трови по-малко тялото и има по-добър ефект върху настроението? Кой алкохол вреди най-малко на черния дроб? Има ли безвредни алкохолни напитки?

Накратко: не, няма безвредни алкохолни напитки! Първото нещо, което трябва да имате предвид, когато наливате алкохолна напитка в чашата си, е, че нито според стандартите на СЗО, нито според специалните изследвания съществува безопасна доза алкохол.

Да започнем с напиването. Много хора смятат, че колкото по-концентрирана е напитката, толкова по-силно и по-бързо ще се прояви нейният ефект. И обратното: колкото повече алкохол се разрежда с вода, толкова по-бавно се усвоява и по-бързо се отделя. Но не всичко е толкова просто. Всъщност алкохолът от концентрирани напитки – ракия, уиски, коняк и т. н., се абсорбира толкова бавно, колкото от вино и бира. Много по-бързо алкохолът се абсорбира в кръвта от ликьори, вино и коктейли със сила 15-20 градуса. Проблемът е в това, че 40-градусовият алкохол дразни твърде много стените на стомаха. Поради това сфинктерът в долната част на стомаха (пилорът) се свива и не пропуска напитката в дванадесетопръстника, който преработва алкохола. А леките алкохолни напитки не са достатъчно дразнещи (люти), за да предизвикат свиване на стомашния сфинктер. Ето защо едно мартини ще ви напие по-бързо от чистата водка.

Червеното вино е полезно за тези болести

Коя напитка е по-чиста?

Логично - алкохол с най-малко компоненти. Някои предпочитат водка, която се състои само от етилов алкохол и вода. Главно оплакване от виното и бирата е наличието на микотоксини. Тези токсични вещества попадат в напитките от зърната грозде и други растителни материали, засегнати от плесени. Но във виното и бирата нивото на микотоксини е десет пъти по-ниско от допустимото - а основният им източник са зърнени храни, ядки, сушени плодове и кафе. Между другото, водката, като продукт от преработка на зърно, също може да съдържа микотоксини: 40 градуса не са пречка за тях.

Кой вид алкохол има най-малко влияние върху теглото и метаболизма?

Сухите вина и бирата са два до три пъти по-малко калорични от водката и другите силни напитки. А какво да кажем за прословутото "бирено коремче"? Не се ли появява то заради въглехидратите и женските полови хормони в бирата? Не, не идва оттам. Фитоестрогените в хмела, макар и подобни по име на естрогените, имат малко общо с тях и трябва да изпиете една цистерна на екс, за да получите биоактивна доза. Въглехидратите в бутилка бира, както и във виното, са по-малко, отколкото в 100 грама хляб. (Във водката и уискито почти ги няма). Проблемът е, че алкохолът стимулира апетита и облекчава вътрешните задръжки. Именно мазните и въглехидратните мезета са основната причина за наддаване на тегло при консумация на вино и бира.

Знаете ли какво е сухо вино и защо се нарича така?

Кой вид алкохол е по-пристрастяващ?

Смята се, че степента на пристрастяване към алкохола не е свързана нито със силата, нито със състава на алкохолната напитка. Но наскоро се оказа, че все пак има една уловка – при бирата. Самият неин вкус предизвиква отделянето на хормона на удоволствието допамин и може да се превърне в допълнителен стимул за развитие на алкохолна зависимост.

Да обобщим: кой алкохол вреди най-малко на черния дроб? Определено най-малко минуси печели сухото вино. То не опиянява както ликьорите, извежда се от организма по-бързо от водката, не съдържа захар и не изкушава мозъка с миризмата на бира. Червено или бяло? Ако нямате алергии, изберете по ваш вкус. А за празник е подходящ всеки висококачествен алкохол в умерена доза. Емоционалният ефект на алкохола не зависи от състава и силата му, а от атмосферата в компанията. Празникът е не в чашата, а в главата!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно