5 огромни ползи от фибрите

1169
5 огромни ползи от фибрите
Снимка: shixugang / Pixabay

Данните на различни проучвания показват как консумацията на диетични фибри е по-ниска от препоръчителните нива на прием за населението. Въпреки че многобройните проучвания показват централната роля на диетичните фибри в превенцията на много заболявания (особено в метаболитната и хроничната област), известните 5 порции плодове и зеленчуци, така препоръчвани от специалистите по хранене, не винаги се спазват. Още в детството има намалена консумация на храни, богати на фибри, с важни последици за здравето.

5 причини да приемате повече фибри

Ето 5 причини да приемате повече фибри, защото това може да донесе ползи за здравето и също така да упражнява превантивни действия. Всички много пъти сме чували, че приемът на фибри е важен, а те са много полезни. Ето с какво точно:

-  Хиперфагия (повишено чувство на глад или апетит): чувството на неконтролиран и продължителен глад може да се управлява чрез правилна консумация на фибри в диетата. Всъщност диетичните фибри увеличават усещането за ситост, защото изискват по-продължително дъвчене, така и защото удължават времето за изпразване на стомаха, като по този начин противодействат на чувството за постоянен глад.

-  Запек: Разтворимите фибри са способни да задържат вода, да увеличат обема на изпражненията и честотата на движенията на червата. Неразтворимите фибри, от друга страна, са в състояние да подобрят перисталтиката чрез увеличаване и улесняване на чревния транзит. По този начин фибрите предпазват от запек и възможните усложнения от него (фисури, хемороиди и др.).

Колко фибри на ден трябва да консумираме?

-  Дисбиоза (промяна на чревната бактериална флора): диетичните фибри стимулират растежа на бактериални видове с пробиотично действие, като по този начин благоприятстват баланса на чревната микрофлора, участваща в множество функции в нашия организъм (имунна система, синтез, стомашно-чревна система, ос черво-мозък и т. н.).

-   Диспепсия (бавно и трудно храносмилане): фибрите улесняват изпразването на стомаха и насърчават правилното храносмилане, намалявайки различни видове заболявания като гастроезофагеален рефлукс, който би могъл да причини сериозен дискомфорт и други проблеми и други симптоми, свързани с лошо храносмилане.

-    Затлъстяване: фибрите всъщност не осигуряват калории и следователно могат да се приемат, за да се възползвате от засищащия им ефект, без да увеличавате количеството енергия, което, ако не се консумира правилно, се превръща в мазнини. Най-доброто, което можете да направите, за да подобрите външния си вид, който обикновено е свързан и със здравето, е да се храните според балансирани и персонализирани менюта, базирани на вашите енергийни нужди, с много вкусни храни, богати на отлични хранителни вещества и с по-голямо количество фибри в тях.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com