5 ползи за здравето от градинарството

4866
5 ползи за здравето от градинарството
Снимка: iStock

Прекарването на известно време в градината или в двора е много по-полезно за физическото и психологическото здраве, отколкото предполагат много любители градинари. Според Дебора Бензил, доктор по медицина, неврохирург и специалист по гръбначен стълб, ползите за здравето от градинарството обхващат широк спектър. Тя изброява основните предимства на работата в градината.

1. Профилактика на остеопороза

Остеопорозата е състояние, при което костите на човек отслабват, губят маса и сила и в резултат на това има голям риск от фрактури. Прекарването на време в градината може да снижи значително риска от появата на това състояние, смята експертът. Здравословната диета също е важна за предотвратяване на остеопорозата.

Хранителни вещества, които помагат да поддържате мозъка си здрав

2. Набавяне на витамин D

„Вие дишате чист въздух и сте изложени на слънчева светлина, която стимулира производството на витамин D“, продължава Бензил. Редовното и безопасно излагане на слънце няколко пъти седмично е важно, за да осигурите на тялото важният витамин, поддържащ здравината на костите и помагащ на тялото пълно да усвои калция, според уебсайта на Кливландската клиника .

3. Физическо натоварване

Физическата активност е добра за здравето, но мнозина нямат време за спорт. Често непрекъснато отлагат тренировките за неопределено бъдеще. Градинарството, от друга страна, постига перфектния баланс: това е тренировка за укрепване на костите и мускулите. Когато работите в градината, получавате стимулация чрез упражнения за носене на тежести като ходене и използване на градински инструменти. Вие ползвате мускулите си по определен начин, което стимулира както костната, така и мускулната сила", обяснява тя.

Витамини за здравето на мозъка и паметта

4. Здраве на мозъка

Редовната работа в градината има много ползи за здравето на мозъка. Има няколко проучвания, които се фокусират върху това, че градинарството е чудесен терапевтичен вариант за хора с деменция, според Бензил. Също така учените смятат, че градинарството като цяло има положителен ефект върху възрастните хора. Има проучвания, доказващи, че градинарството има потенциал да предотврати деменция.

5. Ползи за психичното здраве

Градинарството също има ползи за здравето на психиката. Допълнително към повишаването на настроението от престоя на открито, човек получава чувство на удовлетворение, когато види как растенията растат и цъфтят.

Физическата активност на открито има значителна ефективност, определено има въздействие върху здравето и настроението на човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com