5 причини за постоянна сънливост и умора през деня

17064
5 причини за постоянна сънливост и умора през деня
Снимка: iStock/Guliver

Постоянната сънливост и умора през деня могат да окажат значително влияние върху качеството на живот на човека, като възпрепятстват продуктивността и цялостното му благосъстояние. Въпреки че случайната умора е нормална, постоянната умора през будните часове може да сигнализира за основни здравословни проблеми.

Ето пет потенциални причини за постоянна сънливост и умора през деня:

Разстройства на съня

Една от основните причини за дневната сънливост са недиагностицирани или нелекувани нарушения на съня. Състояния като сънна апнея, безсъние или синдром на неспокойните крака могат да нарушат нормалния цикъл на съня и да попречат на хората да получат възстановителна почивка. Сънната апнея, характеризираща се с периодични паузи в дишането по време на сън, води до фрагментиран сън и намалени нива на кислород, което води до постоянна умора през деня.

Как да преодолеете натрупаната умора?

Хроничен стрес и безпокойство

Изискванията на съвременния живот често подлагат хората на хроничен стрес и тревожност, които допринасят за постоянната умора. Реакцията на организма на стрес предизвиква отделянето на хормони като кортизол, които, когато са повишени за продължителни периоди, могат да нарушат режима на съня. Тревожността може също така да доведе до нахлуване на мисли, което затруднява постигането на дълбок и спокоен сън и засилва умората през деня.

Хранителни дефицити

Недостатъчното хранене може да играе важна роля за сънливостта през деня. Недостигът на основни хранителни вещества, като желязо, витамин D и витамини от група В, може да наруши способността на организма да произвежда енергия и да регулира циклите сън-бодърстване. Недостигът на желязо например може да доведе до анемия, която причинява умора поради намаления пренос на кислород в кръвта. Балансираният хранителен режим е от решаващо значение за поддържане на енергийните нива и за укрепване на цялостното здраве.

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс, като например дисфункция на щитовидната жлеза или надбъбречна умора, може да доведе до постоянна умора. Щитовидната жлеза регулира обмяната на веществата и нарушенията в нейната функция могат да доведат до бавност и изтощение. По подобен начин надбъбречните жлези, отговорни за производството на хормоните на стреса, могат да се преуморят, да нарушат естествения циркаден ритъм на организма и да причинят сънливост през деня.

7 неща в дома, които причиняват умора

Липса на физическа активност

Заседналият начин на живот и липсата на редовна физическа активност могат да допринесат за сънливост през деня. Упражненията играят жизненоважна роля за подобряване на качеството на съня и за регулиране на енергийните нива. Воденето на предимно заседнал начин на живот не само възпрепятства способността на организма да изразходва енергия, но и влияе на настроението и цялостната жизненост, което води до постоянно чувство на умора.

Решаването на проблема с постоянната сънливост през деня изисква цялостен подход. Лицата, които изпитват постоянна умора, трябва да се консултират със здравни специалисти, за да установят и отстранят основните причини. Може да са необходими диагностични тестове, промени в начина на живот и терапевтични интервенции за справяне с нарушенията на съня, облекчаване на стреса, коригиране на хранителните дефицити, балансиране на хормоните и насърчаване на редовната физическа активност. Като се обърне внимание на тези фактори, хората могат да възвърнат енергийните си нива и да подобрят цялостното си качество на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com