7 начина да спрете да задържате вода

5731
7 начина да спрете да задържате вода
Снимка: iStock

Задържането на вода, известно също като оток, е често срещано състояние, което може да ви накара да се чувствате подути и неудобно. Важно е да се отбележи, че известно задържане на вода е нормално, но прекомерното натрупване на течности може да бъде проблематично.

Ето седем ефективни начина за намаляване и предотвратяване на задържането на вода:

Следете приема на натрий: Натрият, основен компонент на готварската сол, е основен фактор за задържане на вода. Високият прием на натрий може да наруши баланса на течностите в тялото ви, което води до прекомерно задържане на вода. Намаляването на приема на сол чрез избягване на преработените храни и предпочитане на пресни, пълноценни храни може да помогне за регулиране на баланса на течностите в организма.

Останете хидратирани: Парадоксално е, че недостигът на вода може да доведе до задържане на вода. Когато тялото ви е дехидратирано, то е склонно да задържа вода като механизъм за оцеляване. Уверете се, че ежедневно пиете достатъчно количество вода, за да изхвърлите излишните течности.

Увеличете приема на калий: Богатите на калий храни, като банани, портокали и спанак, могат да противодействат на въздействието на натрия и да помогнат на тялото ви да изхвърли излишните течности. Включването на тези храни в диетата ви може да насърчи здравословния баланс на електролитите, като намали задържането на вода.

Топ специалист: Как да НЕ задържаме вода в организма си

Управление на стреса: Хроничният стрес може да предизвика отделянето на хормони на стреса, които могат да допринесат за задържането на вода. Практикуването на техники за релаксация, като дълбоко дишане, йога или медитация, може да помогне за облекчаване на стреса и от своя страна да намали задържането на вода.

Повдигане на краката: Ако забележите подуване на долните крайници, повдигането на краката може да подпомогне оттичането на излишните течности от тъканите. Легнете и подпрете краката си на възглавници или възглавници за 20-30 минути няколко пъти дневно.

Упражнявайте се редовно: Физическата активност стимулира кръвообращението, което може да подпомогне движението на течностите и да предотврати натрупването им в тъканите. Включването на редовни физически упражнения в ежедневието ви може да бъде проактивен начин за намаляване на задържането на вода.

Помислете за естествени диуретици: Някои храни и билки като глухарче, магданоз и зелен чай имат естествени диуретични свойства, които могат да насърчат изхвърлянето на излишната вода от тялото. Консултирайте се със здравен специалист, преди да използвате диуретици, особено ако имате основни здравословни състояния.

Лекар изброи 5-те признака за задържане на течности

Важно е да помните, че задържането на вода понякога може да е признак на скрит здравословен проблем, като например проблеми с бъбреците или сърдечно заболяване. Ако задържането на вода е тежко, постоянно или е съпроводено с други тревожни симптоми, от решаващо значение е да се консултирате с медицинско лице за поставяне на правилна диагноза и индивидуално лечение.

Предотвратяването и намаляването на задържането на вода включва прости, но ефективни промени в начина на живот. Като следите приема на натрий, поддържате хидратация и включвате в диетата си богати на калий храни, можете да помогнете на тялото си да поддържа здравословен баланс на течностите. Управлението на стреса, повдигането на краката и редовните физически упражнения могат допълнително да помогнат за предотвратяване на прекомерното задържане на вода. Ако подозирате скрит медицински проблем, не се колебайте да потърсите професионален медицински съвет за задълбочена оценка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com