Ако си усещате пулса навсякъде, това е симптом за следния проблем

39975
Ако си усещате пулса навсякъде, това е симптом за следния проблем
Снимка: George Ion / Pixabay

Нормално е да усещате пулса си в определени точки на тялото. Особено, ако ги притиснете с пръстите си. Но какво означава, ако усещането е странно, неприятно и сякаш стотици сърца туптят във всяка точка на тялото ви? Да усещате пулса навсякъде, без дори да притиснете мястото, може да бъде изключително неприятно, но невинаги е опасно или свързано със заболяване. Вижте възможните причини да се чувствате по този начин.

Защо усещате пулса навсякъде – топ 5 на възможните причини

Интензивното сърцебиене, което усещате с цялото си тяло, може както да сочи спешно състояние или заболяване, изискващо медицинско уточняване и лекарска консултация или помощ, така и да сочи, че се намирате в състояние на дистрес или страдате от паническо разстройство. Паник атаките, макар да са изключително неприятни, не представляват опасност за здравето. Пациентите се чувстват така, сякаш умират, но реално нищо лошо не се случва с тялото им и усещането е само в главата им. При медицински преглед по време на паник атака не се откриват отклонения от показателите и лекарят установява, че пациентът е напълно здрав. Редица медикаменти и техники могат да помогнат на страдащите от паник атаки да се научат да ги контролират или избягват, тъй като чувството и преживяването са страховити и далеч не са приятни. Други причини и състояния, при които усещате пулса навсякъде, са:

Може ли липсата на магнезий да доведе до ускорен пулс?

1. Прекомерна употреба на кофеин

Ако сте прекалили с консумацията на кафе, кола и енергийни напитки, с които да съумеете да избутате работния ден и да победите умората, не е учудващо, че усещате бърз ритъм на сърцето си в главата, ушите, гърдите и множество точки на тялото си. Няколко прекалявания не са опасни, но ако системно предозирате кофеина и не си доспивате, това ще повлияе отрицателно на здравето ви в дългосрочен план.

2. Прекаляване с алкохола

В малки количества – чаша вино, сладък коктейл, 30 гр. твърд алкохол ви помагат да се отпуснете и дори се счита, че влияят добре върху състоянието на организма ви. Но ежедневната и прекомерна консумация на алкохол има точно обратното въздействие. Освен общата интоксикация и опиянение алкохолът дехидратира, поради което усещате пулса навсякъде из тялото си.

Кога пулсът е висок и трябва незабавно да потърси лекар?

3. Притеснение, стрес, емоции, страх

Очаквате резултатите от теста си? Имате среща с любимия или с шефа? Положителните и отрицателните емоции, стресът могат да доведат до ускорен пулс, който да чувствате из цялото си тяло. В подобни ситуации може да опитате техники на дишане или да се консултирате с лекаря си за леки билкови успокоителни, които да държат нещата под контрол.

4. Бременност и хормонални проблеми

Щастливото събитие в живота на всяка дама също води до това да усещате пулса навсякъде. С напредване на бременността се увеличават количеството кръв и течности в тялото и често чувствате, че сърцето ви е се е клонирало няколко пъти и бие на невероятни места. Това не е опасно, не се притеснявайте, просто почивайте повече и не се преуморявайте. Същото е усещането и по време на менопаузата. Неприятно е, но и то не е опасно.

Ускорен пулс след хранене?

5. Ниско кръвно налягане или ниски нива на кръвната захар

Те не е задължително да сочат заболяване. Може просто да не сте хапвали дълго или да е топло и задушно, което да причини ниско кръвно налягане и падане на захарта. В случая чаша кафе и пакетче захар ще ви помогнат на мига.

Любопитно е да разберете, че повечето причини да усещате пулса навсякъде не са свързани със сърдечно-съдовата система, други чести причинители на неприятното усещане:

  • физически усилия, тренировка,
  • ниско кръвно налягане,
  • определени медикаменти,
  • някои хранителни добавки,
  • храни, които съдържат мононатриев глутамат,
  • прекомерен прием на натрий.

Кога е опасно да усещате пулса навсякъде?

В много ситуации няма как да прецените сами дали усещането е безопасно, или е предвестник на заболяване. Да усещате пулса навсякъде може да означава и че сте близо до инфаркт, както и че страдате от редица опасни заболявания като сърдечна недостатъчност, нарушения на сърдечната клапа, аномалии на сърдечния мускул, проблеми с функционирането на щитовидната жлеза, анормални нива на електролити в тялото, анемия. Само лекар може да открие и постави точната диагноза, за да знаете дали просто да махнете с ръка и да полегнете, или да наберете 112, когато следващия път почувствате сърцето си навсякъде в тялото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com