Често ви заглъхват ушите - вижте защо и дали е опасно

9701
Често ви заглъхват ушите - вижте защо и дали е опасно
Снимка: iStock

Със сигурност на всеки човек поне веднъж в живота му се е случвало да му заглъхнат ушите – при слизане или изкачване с асансьор, при излитане/кацане със самолет, при придвижване с кола в планината и т.н. Но това може да се случи и поради други фактори.

Знаете ли кои са 10-те причини на човек да му заглъхват ушите? Нека видим:

1. Ушни инфекции – те възникват вследствие на бактерии, вируси или гъбички. Ако проблемът е във външния слухов канал, човек може да усеща болка в ухото и сърбеж, защото се отделя секрет. При инфекция от вътрешната страна на тъпанчевата мембрана също се появява болка и се събира течност, като може да се образува и гной. Натрупването на секрети може да доведе до заглъхване на ушите.

Колко често трябва да почиствате ушите си?

2. Излагане на силен шум и вибрации – когато около човек редовно има прекалено силен звук или пък умерен, но продължителен шум, може да се стигне до проблеми със слуха, включително заглъхване.

3. Рязка промяна в налягането – това е една от най-често срещаните причини за заглъхване на ушите. Когато човек се изкачва или слиза рязко, Евстахиевата тръба не се отваря достатъчно и това води до разлика между налягането на въздуха във външното и в средното ухо.

4. Хипертония – когато човек има високо кръвно над 140/90 mmHg, може да има симптоми като световъртеж, болки в тила, заглъхване на ушите и тинитус. Заглъхването е вследствие на нарушения в кръвоснабдяването в областта на ухото.

5. Стареене – с напредване на възрастта се увреждат слуховите рецептори, натрупва се ушна кал, намалява се еластичността на тъпанчевата мембрана и се променят и отслабват различни части на слуховия орган.

6. Натрупване на ушна кал – ушната кал е восъкоподобно вещество, което се секретира от жлези в ушния канал и служи като бариера, предпазвайки от идващите от външната среда чужди частици. Ушната кал се придвижва към входа на ухото, където може да бъде отстранена механично. Когато обаче се натрупа прекалено голямо количество и се втвърди, се блокира пътят на звуковите вълни към тъпанчето и човек започва да чува по-слабо. Болка няма, но се усеща дискомфорт, има заглъхване и сякаш ухото е пълно с нещо.

7. Самолечение с лекарства – неправилната употреба на някои диуретици, психотропни препарати, антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства могат да доведат до страничен ефект като заглъхване на ушите.

8. Спукване на тъпанчето – това може да се случи при прекалено големи разлики във въздушното налягане, след травми и наранявания или от възпалителен процес. В случаи на спукване от ухото изтича течност, която е бистра или примесена с кръв. Вследствие на това се намалява или напълно губи слухът, може да има свистене в ушите, болка, шум или световъртеж. Ако след известно време се формират сраствания там, където се е получило разкъсване, тъпанчевата мембрана влошава своята подвижност и усещането за заглъхване на ушите продължава.

Най-добрите домашни лекове при болки в ушите

9. Тумори – те могат да се образуват навсякъде в ухото, като може да бъдат както доброкачествени – хемангиоми, папиломи, фиброми, така и злокачествени – базоцелуларен карцином или плоскоклетъчен. Когато туморното образувание се разрасне, слуховият канал се запушва и освен заглъхване, може да има и други симптоми като свистене, пулсиране, шум и т.н.

10. Болест на Мениер – при тази болест се наблядава анормално увеличаване на налягането във вътрешното ухо и това често води до заглъхване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com