Дали с 1 лъжичка канела ще забравите за безсънието?

8393
Дали с 1 лъжичка канела ще забравите за безсънието?
Снимка: ExplorerBob / Pixabay

Ако сте от хората, които обичат да пият чаша чай преди лягане, за да се успокоите и неусетно да заспите - значи най-важното е да знаете точно какъв чай да пиете! Иначе рискувате да попаднете на напитка, която да ви накара бодро да броите овце до първите лъчи на зората.

Та кой няма нужда от добър сън и почивка, за да се събуди свеж и в добро настроение на следващия ден - и да се изправи пред задачите и ангажиментите, които му предстоят?

Ето какво разказва д-р Патрисия Лейте. 

Нека анализираме конкретен чай – приготвен с канела, и да разберем дали може да навреди или да помогне на съня. По принцип, можем да намерим цяла поредица от препоръки за рецепти с канела, които обещават да ви помогнат да заспите.

Но други изследвания пък сочат, че канелата насърчава вниманието и бодърстването. Както е показано клинично, миризмата на канела подобрява концентрацията и намалява чувството на неудовлетвореност при хората, които шофират - според проучване, публикувано в North American Journal of Psychology.

4 най-важни ползи за здравето от комбинацията мед и канела

Заслужава да се отбележи, че проучването анализира акта на миризма, но не и поглъщането на канела. Така или иначе, съществува риск добавянето на канела към топло мляко или друга храна с цел заспиване да има обратен ефект на желания и да направи човека по-бдителен точно в момента, когато иска да спи. Така подправката може да причини безсъние при някои хора, поради факта, че е храна с леко термогенен ефект.

Термогенните продукти повишават телесната температура и ускоряват метаболизма. Приемът на термогеници не е подходящ преди лягане, тъй като по-бързото изгаряне на калории, предизвикано от тях, може да причини безсъние. Но, все пак, канелата не ускорява сърцето по същия начин, както стимуланти от типа на кафето и енергийните напитки.

Освен, че наистина е възможно чаят с канела да приспива, което можете сами да експериментирате със съответната предпазливост (явно при различните хора е различно), е важно да знаем и какво внимание се изисква при консумацията й.

Канелата не се препоръчва на хора, страдащи от сърдечни проблеми. Не е желателно да се консумира от бременни жени, защото може да засили контракциите на матката, което увеличава риска от спонтанен аборт. Жените-кърмачки също не трябва да консумират канела. Всеки, който има проблеми с кръвообръщението, черния дроб или бъбреците, трябва да се консултира с лекар, преди да приеме подправката.

Въпреки, че се свързва с полезни действия за хора с диабет, има възможност канелата да взаимодейства непредвидено с лекарства за заболяването. Затова си струва да се консултирате с вашия лекар, ако сте диабетик, за да разберете дали може да я консумирате. Въобще, ако използвате някакъв вид лекарство за каквото и да било, се съветвайте, за да разберете дали няма риск канелата да взаимодейства с него, причинявайки вредни ефекти върху организма ви.

10 доказани ползи от канелата

В това видео д-р Патрисия Лейте разказва по-подробно за ефектите на чая с канела. 

Канелата трябва да се консумира в умерени количества поради риск от причиняване на увреждане в черния дроб. Препоръката е да се приемат максимум 6 грама или една чаена лъжичка и четвърт от подправката дневно. Въпреки това, се препоръчва всеки човек да се консултира с лекар или диетолог, за да разбере коя е най-добрата доза канела, тъй като тези количества варират значително. Поглъщането на твърде много канела дневно – над препоръчителните 6 грама, може да причини нежелани реакции като интоксикация, дразнене на лигавиците и червата, промени в сърдечната честота, язви, алергии и повишен риск от кървене при хора, използващи антикоагуланти.

Внимание! Статията е информативна и не съдържа медицински инструкции. По въпросите в нея непременно се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com