Ефективни методи, които ни предпазват от ухапване от кърлежи

16199
Ефективни методи, които ни предпазват от ухапване от кърлежи
Снимка: iStock/Guliver

Кърлежите са малки паякообразни, които се хранят с кръвта на животни, включително хора, и могат да пренасят редица заболявания като лаймска болест, бабезиоза и анаплазмоза. Защитата от ухапвания от кърлежи е от решаващо значение за предотвратяване на тези инфекции. За щастие съществуват няколко ефективни метода за предпазване от ухапване от кърлеж.

Облекло

Носенето на подходящо облекло е основен начин за защита от кърлежи. Избирайте светло облекло, за да можете лесно да забележите кърлежите, както и ризи с дълги ръкави, дълги панталони и затворени обувки, за да намалите до минимум откритата кожа. Прибирането на панталоните в чорапите и на ризите в панталоните създава бариера, която кърлежите трудно преодоляват.

Репеленти срещу кърлежи

Прилагането на регистрирани от EPA репеленти срещу кърлежи е ефективна стратегия. Тези репеленти често съдържат активни съставки като DEET, пикаридин или перметрин. Репелентите на основата на DEET са подходящи за приложение върху кожата, а пикаридинът е добра алтернатива. Перметринът е предназначен за третиране на дрехи, обувки и екипировка за къмпинг, като осигурява дълготрайна защита дори след многократно изпиране.

Кои са най-често срещаните болести, предавани от кърлежи, и лекуват ли се успешно?

Проверки на кърлежи

Извършването на щателни проверки за кърлежи след престой на открито е от решаващо значение. Проверявайте тялото и дрехите си за пълзящи или прикрепени кърлежи. Обърнете специално внимание на скритите места, като подмишниците, зад коленете, по линията на косата и в областта на слабините. Незабавно отстранете всички прикрепени кърлежи с помощта на пинсета, като хванете кърлежа близо до кожата и го издърпате нагоре с равномерен натиск.

Озеленяване

Оформете двора си така, че да намалите местообитанията на кърлежите. Почистването на листовките, високите треви и храстите около имота ви, както и поддържането на тревните площи подстригани и добре поддържани, може да попречи на кърлежите да се установят. Създаването на бариера от дървени стърготини или чакъл между залесените площи и местата за отдих също може да помогне.

Устойчиво на кърлежи оборудване

Помислете за третиране с перметрин на екипировка за престой на открито, като палатки, екипировка за къмпинг и раници. Това може да осигури допълнителен слой защита срещу кърлежи, докато прекарвате времето си в гористи или тревисти местности.

Как да се предпазим от кърлежи?

Практики за предпазване от кърлежи

Когато навлизате в райони, застрашени от кърлежи, следвайте определени практики, за да сведете до минимум излагането на кърлежи. Придържайте се към добре очертани пътеки, като избягвате високи треви и храсталаци. Ползвайте душ или вана в рамките на два часа след завръщането си в помещението, за да се измиете и да извършите щателна проверка за кърлежи.

Защита на домашните любимци

Домашните любимци могат да пренесат кърлежи в дома ви, което представлява риск за семейството ви. Използвайте препоръчани от ветеринарния лекар препарати за предпазване на домашните си любимци от кърлежи. Редовно ги проверявайте за кърлежи, особено след дейности на открито, и незабавно отстранете всички намерени кърлежи.

Специалисти за борба с кърлежите

В силно заразени райони или при постоянни проблеми с кърлежи може да се наложи да потърсите помощ от професионални служби за борба с кърлежите. Тези експерти могат да оценят ситуацията, да приложат целенасочено лечение и да дадат съвети за дългосрочно управление на кърлежите.

Чрез комбинирането на тези различни методи хората могат значително да намалят риска от ухапване от кърлежи и потенциалното предаване на болести, пренасяни от кърлежи. Важно е да останем бдителни, особено през сезона на най-голяма активност на кърлежите, и да предприемем активни мерки, за да предпазим себе си и близките си от тези малки, но потенциално опасни вредители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com