Грешка ли е да се пие вода по време на хранене?

7983
Грешка ли е да се пие вода по време на хранене?
Снимка: iStock

Твърди се, че пиенето на течности по време на хранене, е вредно за храносмилането. Това води до натрупване на токсини, които причиняват различни неразположения. Сигурно се чудите може ли една чаша вода с храната да има негативен ефект - или това е просто поредният мит.

Трудно е да се каже категорично, че пиенето на вода е полезни или вредно. С тази статия ще се опитаме да дадем малко повече информация как водата действа на организма, а вие сами ще си направите изводи полезно ли е за вас или не.

Как правилно да пием вода?

Същността на храносмилането

За да разберете защо водата създава проблеми на храносмилането, трябва да знаете как протича стандартно този процес. Храносмилането започва от устата в момента, в който започнете да дъвчете храната. Дъвченето сигнализира на слюнчените жлези да започнат производството на слюнка, която съдържа ензими, подпомагащи раздробяването на храната. След като попадне в стомаха, храната се смесва с кисел стомашен сок, който допълнително я разгражда и произвежда гъста течност, известна като химус.

В тънките черва химусът се смесва с храносмилателни ензими от панкреаса и жлъчна киселина от черния дроб. Това допълнително разгражда химуса, подготвяйки всяко едно хранително вещество за абсорбация в кръвния поток.Повечето хранителни вещества са абсорбират, докато химусът се движи към тънкото черво. Само една малка част остава да бъде абсорбирана, когато стигне дебелото черво.
След като хранителните вещества попаднат в кръвния поток, те се движат към различни части от тялото ви. Храносмилането завършва, когато остатъците от храната екскретират от тялото.
В зависимост от вида на храната, целият храносмилателен процес продължава от 24 до 72 часа.

8 причини защо не ми се пие вода

Течностите причиняват ли храносмилателни проблеми?

Приемането на достатъчно течности всеки ден е полезно. Но много специалисти твърдят, че пиенето на вода по време на хранене е лоша идея. Пиенето на вода по време на хранене разрежда стомашната киселина и храносмилателните ензими, което затруднява усвояването на храната от организма. Това означава, че храносмилателната ви система не може да адаптира своите секрети към консистенцията на храната, което не е вярно.

Водата ускорява храносмилането

Друг популярен аргумент срещу пиенето на течности с храната се основава на факта, че течностите увеличават скоростта, с която твърдите храни напускат стомаха. Смята се, че така се намалява времето за контакт на храната със стомашната киселина и храносмилателните ензими, което води до по-лошо храносмилане.
Проучване, което анализира изпразването на стомаха, сочи, че въпреки че течностите преминават през храносмилателната система по-бързо от твърдите частици, те не влияят върху скоростта на усвояването на твърдата храна.

Полезно ли е да пием вода през нощта?

Водата подобрява храносмилането.

Течностите помагат за раздробяването на големи парчета храна, което улеснява преминаването им през хранопровода и стомаха. Също така те помагат на храната да се движи гладко, предотвратявайки подуване и запек.
Освен това вашият стомах секретира вода заедно със стомашна киселина и храносмилателни ензими, в процеса на храносмилане.
Всъщност водата е необходима за подобряване функциите на тези ензими

Водата намалява апетита и приема на калории.

Пиенето на вода по време на хранене забавя усвояването на храната, което ви дава възможност да проверите дали наистина още сте гладни и да контролирате сигналите за ситост. Така се предпазвате от преяждане и дори може да свалите килограми.
12-месечно проучване показа, че участници, които изпиват 500 мл вода преди всяко ядене, отслабват с 2 кг в сравнение с други, които не пият вода.
Друго проучване сочи, че пиенето на вода ускорява метаболизма с около 24 калории на всеки 500 мл.
Интересно, но броят на изгорените калории намалява, ако водата е топла. Може би това е заради факта, че тялото ви изразходва допълнителна енергия да стопли студената вода до телесната температура.

Пиенето на вода по време на хранене регулира апетита, предпазва от преяждане и помага за загуба на тегло. Това не се отнася до други напитки, които съдържат калории.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

4 зодии, които са сладки като бонбони

Защо стъпалата на краката ви горят - причини, за които не подозирате

Всяка жена над 40 години трябва да зададе тези 5 въпроса на лекаря си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com