Истината за детоксикацията с вода с лимон

37915
Истината за детоксикацията с вода с лимон
Снимка: iStock

Един от най-популярните методи е да гладувате в продължение на няколко дни, като не пиете нищо друго освен смес от лимонова вода. Вярването е, че комбинацията ще „пречисти“ органите и вътрешните системи на тялото.

Няма съмнение, че водата е важна част от здравословната диета.

Но наистина ли трябва да пиете вода с лимон и да спрете да ядете за няколко дни, за да може тялото ви да се детоксикира?

Имате ли нужда от детоксикация

Най-добрият начин да почистите системата си е като пиете много вода и приемате достатъчно фибри, за да поддържате храносмилателната си система редовна.

Така наречените диети за „лимонен детокс“ или „главно прочистване“ не служат за друга истинска цел, освен да лишат тялото ви от необходимите хранителни вещества.

Предполагаеми ползи от детоксикацията

Защитниците твърдят, че напитката може да помогне за подобряване на тена и текстурата на кожата, както и да повиши настроението и нивото на енергия. Отслабването също е високо сред причините да го пробвате.

Лесно е да се разбере защо някои хора могат да бъдат привлечени от идеята да започнат бързо план за отслабване с нещо, което звучи толкова шик като „детокс“.

Тези детоксикации са станали известни от някои знаменитости. Но тъй като не знаем дали тези хора са под грижите на диетолог или здравен специалист, най-добре е да не предполагаме, че техният опит ще бъде същият като нашия.

Доказано е, че периодичното гладуване помага при загуба на тегло. Но добавянето на еликсир за детоксикация (като кленов сироп с лимонов сок, вода, черен пипер и понякога солена вода) към вашия план за гладуване всъщност няма да направи нищо за подобряване на вашето здраве.

Няма никакви научни доказателства, че това осигурява ползи за здравето.

Всъщност, придържането към едноседмичния план за гладуване с вода с лимон може да има обратния на очаквания ефект. Вместо да се чувстват енергични, хората, които следват режими за детоксикация, в крайна сметка се чувстват летаргични.

Това е така, защото не са консумирали правилните хранителни вещества и калории в продължение на няколко дни.

Дайте свобода на тялото си: Захарен детокс за 10 дни

Съвет от скептик към детокса

Идеята, че детоксикацията с вода с лимон може да „пречисти“ тялото ви, е невярна. Тялото премахва токсините през стомашно-чревния си тракт. За това се нуждае от фибри. Водата с лимон не съдържа фибрите, необходими на тялото да се „самопочиства“.

Така нареченото прочистване няма да помогне да освободите тялото си от вредни вещества.

Добавянето на лимон към водата е добре

Пиенето на вода е полезно за вас. Най-очевидната полза е, че ви поддържа хидратирани.

Вливането на вода с лимон няма да засили нейната детоксикираща сила.

Първо, ако добавянето на лимон към водата ви помага да пиете повече, продължете да го правите.

Ако се наслаждавате на вкуса на вода с лимон пред обикновена вода, тогава това би бил добър начин да пиете повече вода.

Също така, когато консумирате вода с лимон заедно с храни с високо съдържание на желязо, тялото ви ще абсорбира по-добре минерала.

Водата с лимон не е единственият вид вливана вода, която хората могат да консумират и да извличат ползи от нея. Например, водата от краставици и водата от мента имат своите предимства за здравето.

Краставиците са богати на калий. Този електролит помага за премахване на солта от кръвта ви и в крайна сметка поддържа кръвното ви налягане в оптимална скорост.

Водата с вкус на мента е добър източник на витамин А и антиоксиданти. Ментата се използва и за облекчаване на лошо храносмилане.

Как да спомогнете за извеждането на токсините от червата?

Най-добрият съвет за пречистване

Вярно е, че тялото ви може да бъде „почистено“ от това, което консумирате. Водата е един от най-добрите начини да поддържате вътрешните си органи здрави. Ако се чувствате уморени или летаргични, помислете колко вода сте изпили този ден. Ако се чувствате уморени, възможно е тялото ви да изпитва недостиг на течности.

Периодичното гладуване също може да помогне за пречистване на тялото ви. Практиката може да помогне за намаляване на рисковите фактори за състояния като рак и диабет. Един пример е 5-дневно гладуване, което изисква намаляване на калориите всеки ден, но въпреки това спазване на ограничена диета.

Ако искате да дадете на тялото си „прочистване“, не си губете времето с недоказана мода като детоксикация с вода с лимон. Стремете се към по-балансиран и доказан подход.

Вашето тяло има достатъчно хранителни вещества, за да ви поддържа за кратък период от време, но навлизате в опасната зона, ако сте 5 до 7 дни без храна. Това просто подлага тялото ви на стрес, от който то не се нуждае.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com