Изненадващи ползи от бирата за сърцето и имунитета

1359
Изненадващи ползи от бирата за сърцето и имунитета
Снимка: iStock

В сферата на напитките бирата отдавна заема централно място при социални събирания и празненства. Освен ролята ѝ на неангажиращо питие, новите изследвания показват, че умерената консумация на бира може да допринесе за здраво сърце и силна имунна система.

Един от ключовите компоненти, които правят бирата потенциално благоприятна за сърцето, е нейният богат източник на антиоксиданти. Антиоксидантите, като полифенолите, които се съдържат в някои видове бира, са свързани със здравето на сърдечносъдовата система, тъй като помагат за неутрализирането на свободните радикали в организма. Тези свободни радикали могат да причинят оксидативен стрес - фактор, свързан със сърдечните заболявания. Следователно умерената консумация на бира може да действа като защитна мярка срещу оксидативния стрес, насърчавайки по-здраво сърце.

Освен вреди - има и ползи от пиенето на бира всеки ден

Освен това проучванията показват, че бирата може да има положително въздействие върху липидния профил. Някои съединения в бирата, като например бета-глюканите от ечемика, могат да помогнат за намаляване на нивата на липопротеиновия холестерол с ниска плътност (LDL), известен като "лош" холестерол. По-ниските нива на LDL холестерола се свързват с намален риск от сърдечносъдови заболявания, което засилва потенциалните ползи за сърдечносъдовата система от умерената консумация на бира.

Освен за сърдечносъдовата система, бирата може да играе роля и за поддържането на имунната система. Бирата съдържа различни хранителни вещества, включително витамини, минерали и протеини, които допринасят за цялостното здраве. Някои проучвания показват, че умерената консумация на алкохол, включително бира, може да има имуномодулиращ ефект, като потенциално повишава способността на организма да се защитава от инфекции.

8 невероятни ползи за здравето от бирата

Важно е да се отбележи, че умереността е от ключово значение, когато се разглеждат ползите от бирата за здравето. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до редица здравословни проблеми, включително чернодробни заболявания и повишен риск от сърдечносъдови проблеми. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) определят умереното пиене като до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете.

Въпреки че не е рецепта за разпускане, умерената консумация на бира може да предложи неочаквани ползи за здравето. Антиоксидантите и потенциалните свойства за понижаване на холестерола в бирата могат да допринесат за по-здраво сърце, а съдържанието на хранителни вещества в нея може да подпомогне имунната система. Както при всеки избор на хранителен режим, от решаващо значение е да се консултирате със здравни специалисти, за да определите какво съответства на индивидуалните здравни цели и нужди. И така, надигайте отговорно чаша - наздраве за здравето на сърцето и силната имунна система!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com