Яжте тези зеленчуци, за да намалите възпалението и да забавите стареенето

4352
Яжте тези зеленчуци, за да намалите възпалението и да забавите стареенето
Снимка: iStock

Все повече и повече хора в наши дни страдат от хронично възпаление. То става хронично, когато тялото ви продължава да изпраща възпалителни маркери, дори когато нямате конкретно нараняване. Това може да се случи поради редица фактори, като автоимунни заболявания, прекомерна консумация на алкохол, стрес и тютюнопушене. С течение на времето хроничното възпаление може да доведе до сериозни здравословни състояния като артрит, сърдечни заболявания, диабет, Алцхаймер и дори някои видове рак.

Какво представлява възпалението на белите дробове?

Този вид хронично възпаление също е тясно свързано с процеса на стареене. Възпалението, което не се лекува, в крайна сметка може да ускори процеса на стареене и да увеличи риска от заболявания, свързани с възрастта. Така че борбата с възпалението също означава подпомагане на забавянето на стареенето. Предотвратяването на хроничното възпаление включва здравословно хранене и избягване на заседналия начин на живот. Въпреки че не можем да избегнем възпалението, като ядем само един вид храна, има определени богати на хранителни вещества храни, като някои зеленчуци, които можем да включим в диетата си, за да помогнем.

Моркови

Независимо дали са сурови или варени, морковите съдържат много хранителни вещества, някои от които могат да помогнат в борбата с възпалението.

Морковите са пълни с бета-каротин, каротеноид, който тялото използва, за да образува витамин А, а витамин А може да поддържа здравето на костите и кожата, особено с напредването на възрастта. Доказано е също, че витамин А има противовъзпалителни ползи.

Морковите могат да намалят възпалението и оксидативния стрес в тялото, което може да доведе и до укрепване на имунната система.

Броколи

Друг вариант с изключително богати на хранителни вещества зеленчуци са броколите. Те забавят скоростта на свързаните с възрастта заболявания, които са свързани с хронично възпаление.

Проучване установи, че кълновете от броколи са в състояние да намалят възпалителните маркери, като С-реактивни протеини.

Броколите са с високо съдържание на сулфурофани, които са естествено срещащи се антиоксиданти, които са изключително здравословни и противовъзпалителни. Броколите също са с високо съдържание на калций, фибри и съдържат достатъчно количество вода, което също допринася за техните противовъзпалителни способности.

Картофи

Хората имат смесени мнения за картофите, защото те са богати на въглехидрати, но този кореноплоден зеленчук е пълен с полезни хранителни вещества, които могат да забавят стареенето.

Картофите са богата на хранителни вещества храна, която съдържа множество фибри, калий, витамин С и може да се бори срещу свободните радикали. Белите картофи могат да намалят възпалението, холестерола и кръвното налягане в тялото.

Разглеждайки някои от тези хранителни вещества, открити в картофите, е установено, че специално калият помага за намаляване на възпалението и болката, особено при хората с ревматоиден артрит. По-високите нива на диетични фибри са свързани и с по-ниско възпаление в тялото.

Листни зеленчуци

Ако търсите вкусна салата или нещо, което лесно да добавите към повечето видове кухни, листните зеленчуци са важен зеленчук, който се бори с възпалението.

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле, рукола, маруля и манголд са отлични източници на много витамини, минерали и антиоксиданти. Те осигуряват на тялото витамини А, С, Е и К, желязо, калий, калций , магнезий и фибри. Включването на тъмнозелени листни зеленчуци във вашата диета може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и да поддържа цялостното здраве.

Откриха връзка между възпаленията и депресията

Чесън

Чесънът е не само вкусен, но има много полезни ползи за много различни аспекти на вашето здраве, включително помага за намаляване на възпалението. Той се състои от съединения, съдържащи сяра, които осигуряват противовъзпалителни ползи.

Лук

Заедно с чесъна, лукът също може да добави вкус към любимите ви ястия, както и взрив от полезни противовъзпалителни хранителни вещества.

От една страна, лукът е добър източник на калий, за който, както споменахме по-горе, е установено, че помага за намаляване на възпалението. Този зеленчук също е богат на антиоксидант, наречен кверцетин. Кверцетинът може да има полезни свойства за вашия имунитет и намаляване на възпалителните маркери.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com