Как да изгаряме повече калории, докато спим?

17962
Как да изгаряме повече калории, докато спим?
Снимка: iStock

Отслабването насън е съвсем реално, казват специалистите. Разбира се, не много и не винаги забележими. Но тялото работи и по време на сън. Остава само да разберем колко калории изгаря тялото ни всяка вечер. Тялото изразходва енергия постоянно, като по време на сън то също активно изразходва калории.

Проучвания показват, че най-силният разход на енергия се случва точно по време на сън, а оттам и изгарянето на калории става в бързи фази, тоест когато очите ви за затворени зад вашите клепачи, те се движат доста активно. Всъщност през този период от време, мозъкът е изключително енергичен и се нуждае от глюкоза. Тогава сърдечната честота и кръвното налягане също се повишават.

Как липсата на сън влияе на очите?

Също през нощта тялото се занимава с възстановяването и регенерацията на тъканите - трябва да лекува драскотини по кожата, да възстанови работоспособността на органите, да установи нормални процеси в организма и т.н. Също така ако тренирате през деня, тогава мускулите ви започват да ви болят, през нощта тялото ще се занимава с тяхното възстановяване и нормализиране на тяхната дейност. Необходима е и енергия за храносмилането на храната, приета от организма през деня.

Колко калории се изгарят по време на сън?

Количеството енергия, изразходвано от тялото по време на сън през нощта, зависи от цял ​​набор от фактори - продължителността на съня, фазите на REM и дълбокия сън, скоростта на метаболизма и др. Също така фактори като дишане, кръвообращение и активността на вътрешните органи са много важни и също влияят на количеството изразходвана енергия чрез тяхната интензивност.

10 храни за по-добър сън

Теглото също трябва да се вземе предвид при изчисленията - колкото повече тежи човек, толкова повече енергия му трябва. Също така си струва да се изчисли количеството сън. Средно е установено, че човек с тегло около 58-60 кг изгаря около 38 калории на час сън. Съответно, остава само да изчислите колко часа сте прекарали в леглото, за да разберете какво изразходване на енергия се е случило за това време.

Но не трябва да разчитате само на отслабване през нощта. Напълно възможно е да подобрите нощния си метаболизъм, ако дадете физическа активност на тялото си през деня. Упражненията, незаседналата работа и други фактори, които ви принуждават да полагате физически усилия, спомагат за ускоряване на процеса на изгаряне на калории през нощта. И ако допълнително премахнете от диетата си ястия, които забавят храносмилателните процеси (алкохол, мазни храни, пържени храни и т.н.), тогава можете допълнително да подобрите резултата.

Следете качеството на съня – то е не по-малко важно от количеството. Така че няма да е възможно да се постигнат никакви резултати, ако имате липса на сън. Тийнейджърите трябва да спят най-малко 8 ч., за предпочитане 9 часа непрекъснат сън. При възрастни нормата може да е малко по-малка - около 7 часа. Ако сънят е прекъснат, тялото не завършва фазите, необходими за нормалното му функциониране - страдат възстановяването на мускулите, паметта и производството на хормони, които освен всичко друго регулират растежа на тялото и апетита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно