Как да излекувате настинка с природни средства

3207
Как да излекувате настинка с природни средства
Снимка: iStock

Лечението на настинка с природни средства може да бъде нежен и ефективен начин за облекчаване на симптомите и подпомагане на имунната система на организма. Въпреки че няма лек за настинката, тези средства могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта и за по-бързото възстановяване.

Останете хидратирани

Един от най-важните аспекти на лечението на настинка е да останете хидратирани. Адекватният прием на течности помага за успокояване на възпаленото гърло, поддържа носните пътища влажни и предотвратява дехидратацията. Топлите течности, като билкови чайове, бульони и вода с мед и лимон, могат да бъдат особено успокояващи.

Почивка и сън

Осигурете на тялото си необходимото време, за да се излекува, като си почивате и спите достатъчно. Сънят е от съществено значение за оптималното функциониране на имунната система и подпомага процеса на възстановяване. Осигурете си комфортна среда, която да благоприятства спокойния сън.

Богати на хранителни вещества храни

Консумирайте храна, богата на витамини и минерали, за да подсилите имунната си система. Включете в храната си плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Храните с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди и чушки, могат да осигурят допълнително укрепване на имунната система.

Вдишване на гореща пара

Вдишването на пара може да помогне за облекчаване на задръстванията и да облекчи дихателните затруднения. Добавете няколко капки масло от евкалипт или мента в гореща вода и вдишайте парата. Това може да помогне за отваряне на носните пътища и да успокои раздразнените дихателни пътища.

Как да разберете от какво точно сте болни - Ковид, грип или настинка?

Гаргара със солена вода

Гаргарата с топла солена вода може да облекчи възпаленото гърло и да намали дразненето на гърлото. Смесете една чаена лъжичка сол в чаша топла вода и я използвайте няколко пъти дневно. Това просто средство може да помогне за предотвратяване на влошаването на дискомфорта в гърлото.

Мед и лимон

Сместа от мед и лимон е изпитано средство за успокояване на възпаленото гърло и потискане на кашлицата. Медът има антимикробни свойства, а лимонът осигурява витамин С. Смесете една чаена лъжичка мед с топла вода и един изстискан лимон, за да създадете успокояваща напитка.

Билкови средства

Билкови чайове, съдържащи съставки като джинджифил, лайка и мента, могат да облекчат симптомите на настинка. Джинджифилът, по-специално, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за облекчаване на гаденето.

Назална иригация

Използването на спрей за нос с физиологичен разтвор или нети гърне може да помогне за изчистване на запушването на носа и да намали риска от инфекции на синусите. Солевите разтвори помагат за овлажняване на носните пътища и за отмиване на слузта и дразнителите.

Как да пресека настинката още в първите часове?

Пробиотици

Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко и други ферментирали храни, могат да подпомогнат имунната система и да допринесат за цялостното здраве. Те спомагат за поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии, които играят решаваща роля за имунната функция.

Избягвайте дразнители

Стойте настрана от дим и други дразнители, които могат да изострят респираторните симптоми. Това включва пасивно пушене, силни миризми и замърсители, които могат да раздразнят дихателната система.

Въпреки че природните средства могат да облекчат състоянието, е важно да се консултирате със специалист, ако симптомите продължават или се влошават. Освен това тези средства за защита не са заместител на медицинския съвет и лицата с вече съществуващи здравословни състояния трябва да потърсят съвет от доставчик на здравни услуги.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com