Как да използвате диня в грижата за кожата?

3912
Как да използвате диня в грижата за кожата?
Снимка: iStock/Guliver

Динята съдържа малко калории и е богата на витамини и минерали. Прочиства тялото, укрепва имунната система и предотвратява сериозни заболявания. Този плод е с високо съдържание на ликопен, който е мощен антиоксидант, което означава, че може да се бори със свободните радикали. В същото време е полезна за кожата. 

Ползи от консумиране на диня

Защитава кожата

Витамин С и витамин А, намиращи се в динята, играят важна роля за поддържането на здрава кожа. Тези антиоксиданти предпазват кожните клетки от увреждане, причинено от вредните свободни радикали, които се образуват, когато кожата е изложена на ултравиолетово лъчение от слънцето. Храни, богати на витамин С, като динята, насърчават синтеза на колаген, предпазват от увреждане на UVA и UVB лъчите, намаляват хиперпигментацията на кожата и помагат при възпаление. Съдържащият се в динята манган има благоприятен ефект върху здравето и външния вид на кожата, като насърчава синтеза на колаген, действа като противовъзпалително и антиоксидантно средство и намалява отока и инфекциите на кожата. Витамин А е много полезен за човешката кожа, а само 100 грама диня съдържа почти една четвърт от препоръчителния дневен прием. Витамин А също така помага за поддържане на кожата и косата хидратирани и насърчава здравословния растеж на нови колагенови и еластинови клетки.

Уникален трик, с който да разберем дали динята е сладка и вкусна

Укрепва имунитета

Динята е важен източник на витамин С, който помага за подобряване на имунната система, скъсява продължителността на заболяването, намалява симптомите и помага на тялото да се бори със сърдечни заболявания и рак. Изследванията показват, че витамин С, открит в динята, се препоръчва особено за хора с отслабена имунна система поради стрес.

Контролира кръвното налягане

Динята помага за премахване на ниските нива на калий и магнезиевия дефицит, две важни вещества, които се използват за естествено нормализиране на високото кръвно налягане.

Облекчава мускулните болки

Аминокиселината L-цитрулин, открита в динята, е ефективна за намаляване на възпалението на мускулите. Много полезни вещества, съдържащи се в динята, включително витамин С, защитават хрущялите и костите, възстановяват сухожилията и връзките и насърчават по-бързото зарастване на рани и белези. Магнезият и калият насърчават възстановяването на мускулите и намаляват болката. Калият помага за премахване на мускулни крампи след тренировка и помага за по-бързото заздравяване на нараняванията.

Подобрява зрението

Динята съдържа важни вещества, които са от голямо значение за здравето на очите – витамин А, витамин С, лутеин и зеаксантин.

Кои хора НИКОГА не трябва да ядат диня?

Рецепти за красива кожа с диня

Маската с диня и мед ще предпази лицето ви от ултравиолетовите лъчи и ще намали пигментацията след излагане на слънце. Изстискайте сока от динята и оставете в хладилник. Смесете го в равни пропорции с мед.

Измийте лицето си със студена вода и подсушете кожата си. Нанесете получената маса върху лицето и шията. Изплакнете със студена вода след половин час. За еластична кожа използвайте прясно изцеден сок от диня и кисело мляко. Нанесете върху шията и лицето. Оставете маската за 20 минути. След това изплакнете със студена вода. При суха кожа смесете сок от диня с лимон и мед. Разбъркайте и нанесете върху лицето и шията за 10-15 минути. Изплакнете добре.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com