Как да накарате косата си да расте по-бързо: какво работи и какво не

6674
Как да накарате косата си да расте по-бързо: какво работи и какво не
Снимка: iStock

За повечето хора косата расте с около половин сантиметър всеки месец, чиято точна скорост се определя от всичко - от възраст, пол, хормони и здраве.

По-конкретно, дължината на косата се определя от времето, което косата прекарва в анагенната фаза на цикъла на растеж. Колкото по-дълго косата прекарва в тази фаза, която е предимно генетично обусловена, толкова по-дълга коса расте.

Но за тези от нас, които искат да ускорят процеса - да речем, след лоша прическа или внезапен копнеж за дълга до кръста коса - има ли нещо, което можем да направим? Краткият отговор е: не точно.

Проучванията, които разглеждат растежа на косата, се фокусират върху намаляване на косопада и възстановяване на косата и често включват случаи, при които хората вече са имали косопад, като например от алопеция (при която е използван локален мелатонин) или от временна загуба на коса поради стрес или шок (където е използвана добавка, съдържаща L-цистин, кератин, медицинска мая, калциев пантотенат, тиамин нитрат).

Така че, докато е възможно да се увеличи растежа и задържането на косата, увеличаването на скоростта, с която расте косата, не изглежда вероятно. Това не са само лоши новини - насърчаването на растежа на косата може да направи косата да изглежда по-гъста, а когато лечението увеличи времето, през което косата остава в анагенна фаза, потенциалът за дължина на косата ви също се увеличава.

Но между добавките, локалните продукти, фантастичните инструменти и процедурите в офиса, какво всъщност работи?

Какво да направите, ако новият цвят на косата ви е разочароващ?

Добавки

Добавките за растеж на косата, от любимите на инфлуенсърите дъвки до скъпите хапчета, могат да направят разлика в косата, но кои от тях действително действат зависи от нуждите на всеки човек и потенциалните недостатъци.

Има два витамина, които са показали, че могат да поддържат растежа на косата: витамини D и E. Други полезни добавки включват богат на протеини колаген и растителни съединения.

Тестването преди приема на добавки е важно не само за да се избегне предозирането на каквито и да било витамини (което може да причини загуба на коса в някои случаи), но и защото лечението може да обърне косопада. Ниският витамин D, желязо, B12 и няколко други дефицити могат да бъдат причина за загуба на коса. Някои добавки за коса съдържат големи количества биотин, което може да попречи на резултатите от кръвната работа. Не забравяйте да го обсъдите с Вашия лекар, за да избегнете проблеми преди тестването.

Светлинна терапия

Светлинната терапия, често под формата на капачки или четки за носене, може да бъде скъпа, но има много плюсове: тя е неинвазивна, безболезнена, без странични ефекти и най-важното, може действително да работи. Червената светлина, която всъщност е вид лазер, може да увеличи растежа на косата при тези, които оплешивяват или страдат от косопад.

Ниско ниво на лазерна терапия работи, като увеличава притока на кръв и намалява възпалението. По този начин здравето на скалпа се подобрява, така че косата може да расте по-добре/по-бързо.

Резултатите обаче не са гарантирани. Тъй като резултатите от лазерната терапия са противоречиви, заключението на медицинската общност изглежда е, че тя изглежда работи за някои хора, но не и за други.

По-усъвършенствани лечения

Докато горепосочените процедури могат да се извършват у дома, леченията в кабинета могат да бъдат мощни опции или самостоятелно, или в допълнение към други средства за растеж на косата.

Лечението с богата на тромбоцити плазма (PRP), което може да е познато от употребата му в „вампирски процедури за лице“ за подмладяване на кожата, може да се използва и върху скалпа. Взема се собствената кръв на пациента и се изолира плазмата, която след това се инжектира в скалпа. Това обаче не е еднократна опция и средно отнема от 6 до 12 месеца процедури веднъж месечно, последвани от поддържащи сесии на всеки няколко месеца. За страдащите от кръвна фобия, инжектирането на растежен фактор, което е подобно на PRP, но не използва кръв, е друга възможност за насърчаване на растежа на косата.

Защо е вредно да увивате косата си след баня?

Въпреки че няма магическа формула за незабавен растеж на косата, има стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на косата си да расте. Поддържайте скалпа си здрав, избягвайте топлинното оформяне и подстригвайте често, за да намалите накъсването.

Това, което поглъщате, също има значение. Постните протеини, зелените листни зеленчуци, ядките, горските плодове и бобовите растения са част от здравословната диета за коса, тъй като те съдържат основни хранителни вещества за растежа на косата. Ако се борите да получите хранителните вещества, от които косата ви се нуждае само чрез храната, трябва да опитате да включите добавки, които съдържат биотин, рибено масло, витамини C, B и D, желязо, омега-3 и мастни киселини.

Какъвто и подход да предприемете, останете търпеливи. Въпреки че може да видите повече коса, по-бърз растеж на косата е малко вероятно и може да отнеме месеци, преди резултатите да започнат да се показват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?
Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Не е необходимо да се страхувате, ако имате спукан съд в окото си. Разбира се, това не е много приятна гледка, но тя може да бъде причинена от съвсем...