Как да познаете дали подправките, които купувате, са ОТРОВНИ за тялото?

2733
Как да познаете дали подправките, които купувате, са ОТРОВНИ за тялото?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Светът на подправките е ярък и разнообразен. За съжаление, често купуваме нискокачествени стоки и дори евтини имитации. Никой не може да се спаси от това, дори жителите на страните, които произвеждат тези подправки. Представяме ви няколко прости трика, които могат да ви помогнат да определите качеството на закупените стоки. Насладете се на истински ароматни подправки!

1. Канела и китайска касия. 

Китайската касия често се продава вместо канела. И двете подправки изглеждат еднакво, но касията има по-слаб аромат. Освен това, нейните пръчици са по-големи, дебели и извити само от едната страна.

Лесно може да разберете дали канелата на прах е истинска като добавите капка йод в нея. Ако подправката се оцвети в синьо, значи това е касия.

2. Черен пипер, бял пипер и бахар. 

Когато натрошите зрънца пресен черен пипер, те се отделят на големи парченца, оставяйки лека мазна следа. Нискокачественият продукт, който е прекалено сух или стар, се разпада на малки части, когато се смачка.

Белият пипер трябва да бъде кремав и леко кафеникав на цвят. Ако той е прекалено бял, най-вероятно е бил избелван. Зрънцата на белия пипер нямат обвивка.

Бахарът трябва да бъде голям и да има равномерна дебела обвивка. Висококачествената подправка потъва във вода.

3. Джинджифил.

Коренът от джинджифил трябва да бъде гладък, твърд, без гънки и с тънка обвивка. Ако той е набръчкан или кашкав, значи е стар. Най-добре коренът да не разполага с прекалено много израстъци, за да може да бъде сочен и без груби влакна.

4. Куркума. 

Понякога куркумата на прах се заменя с цветно ароматно брашно. В този случай лесно може да разпознаете фалшификата: просто разтворете подправката във вода. Натуралната куркума не образува белезникави петна по повърхността.

Коренът е жълт или оранжев. Обелката е тънка, а сокът боядисва всичко в ярък цвят. Коренът не трябва да бъде мек или набръчкан.

5. Звезден анасон.

По аромат звездният анасон наподобява на обикновен и има червеникаво-кафяв цвят. Той разполага с 8 отделения, съдържащи лъскави семена. Свежият анасон, ако не е повреден, отделя лека мазна течност. Ако звездичките са прекалено крехки или твърди, значи продуктът е стар и нискокачествен.

6. Кардамон. 

Кардамоновите шушулки трябва да бъдат големи и маслиненозелени. Яркозеленият цвят показва наличие на изкуствени оцветители. Жълтеникавият оттенък означава, че подправката е неправилно сушена или стара.

Преди да приготвите пуканки, задължително направете това с царевицата!

Ако често обичате да си приготвяте домашни пуканки, може да се възползвате от този трик, с който ще ги направите по-полезни за здравето...

7. Индийско орехче.

Истинското индийско орехче е голямо, овално и набраздено във вътрешната част. Неговият заместител разполага с удължена форма и слабо набраздяване при разрязване.

8. Карамфил. 

Качественият карамфил е кафяв, а неговите зрънца са по-светли от самите стъбла. Те отделят масло, когато се повредят. Карамфилът има силен аромат и парлив, леко горчив вкус.

Може да проверите свежестта на подправката като я потопите във вода. Свежият карамфил се носи вертикално, докато старият лежи на повърхността.

Задължително правете това с купешкото грозде преди да го ядете

Ако смятате, че не е необходимо да почиствате органичните плодове и зеленчуци, като конвенциално произведените, тъй като не са покрити ...

9. Ванилия. 

Ваниловите шушулки запазват своя вкус в продължение на няколко години. Качествената подправка разполага с извивки в краищата. Шушулките имат шоколадов цвят. Те са гъвкави и достигат дължина от 15-25 сантиметра.

Ванилията, дори тази, която не е с високо качество и аромат, е значително по-добра от нейния синтетичен аналог - ванилинът.

10. Шафран. 

Натуралният шафран е много скъп. Когато го купувате на "добра цена", рискувате да се сдобиете с фалшив материал, направен от куркума, шафранка или сушено цвекло. Качественият продукт е хомогенен, без трохи, с наситен бургундски или тъмночервен цвят. Когато се стрие, шафранът формира прахообразна текстура. Ако разтворите подправката във вода, тя може да оцвети течността само за 15 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com