Как да премахнем нитратите от зелените салати?

20382
Как да премахнем нитратите от зелените салати?
Снимка: iStock/Guliver

Зелените салати са тези, които с нетърпение очакваме да сложим на масата си след дългите студени зимни дни, през които пресните плодове и зеленчуци са в ограничени количества. В комбинация с лук и репички, от тях става една невероятна и много здравословна салата. Тя е идеална в съчетание и с още много различни зеленчуци, дори плодове, можем да я добавим като гарнитура към печено месо или риба. Зелените салати са и много полезни, те не съдържат калории, понижават холестерола и регулират работата на червата. Всичките им положителни качества са само при условие, че при отглеждането им не са използвани химикали или пестициди. Какво можем да направим, ако нямаме възможността да си купим от тези, които не са третирани с тези отрови, за да не навредим на здравето си?

Как да изберем салата?

Най-добрият начин е да си ги отглеждаме сами, не е много трудно, но ако нямаме тези условия, то трябва в магазина или на пазара много добре да подбираме тези, които са свежи и без пожълтели или изгнили листа. Размерът също е от значение, защото колкото по-голяма е салата, толкова повече химия е влагана в нея, за да порасне бързо и голяма.

Направете си тази салата „СНЕЖАНКА” с прясна краставица и ще останете изумени от крайния резултат!

Съхранение

Другият важен момент е правилното съхранение на зелените салати. В магазините те се продават опаковани в найлонови опаковки, по които често попадат множество бактерии или микроби. Ето защо, когато се приберете у дома, извадете салатките от тях и ги поставете в чисто найлоново пликче, след което ги приберете в отделението за плодове и зеленчуци на хладилника. По този начин ще ги запазите свежи за по-дълго време.

Преди консумация

Преди консумация, за да премахнете калта и нитратите, с които са обработвани салатките е добре на ги накиснете във вода. Най-добре е да ги поставите в голям съд или кофа за един ден, след което преди консумация много добре да измиете листата им едно по едно. След това, за да запазите вкуса им трябва много добре да ги изтръскате от водата или да ги подсушите и да приготвите за вас и семейството си една много свежа и полезна салата. Как ли?

Защо да НЕ слагаме това в руската салата

Накъсайте или нарежете листата им и ги комбинирайте с репички, пресен лук, домати, краставици, сварени яйца и други. Така ще внесете още вкусове и цветове в нея. Можете и просто да я подправите с дресинг, който много лесно можете да си приготвите сами от малко зехтин, лимон и щипка сол.

Важно условие е така направената салата да се консумира в момента на нейното приготвяне, защото престояла в хладилника, тя губи полезните си съставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com