Как да преминем към здравословно хранене в девет лесни стъпки

34345
Как да преминем към здравословно хранене в девет лесни стъпки
Снимка: iStock/Guliver

Поддържането на здравословен режим може да е доста изморително, ако нямаме идея откъде да започнем. Понякога полезните продукти вкъщи просто липсват и отново се връщаме към консумацията на полуфабрикати. Тези девет стъпки ще ви помогнат лесно да преминете към здравословно хранене:

1. Оставете полуготовите храни

При полуготовите храни най-големият проблем не се крие във високото съдържание на мазнини и калории, а в многото скрити помощни вещества и захари. Комбинацията на пресни храни със сосове от супермаркета също не е препоръчителна. Здравословните зеленчуци, комбинирани с полуготов продукт, вече няма да са толкова здравословни.

2. Приготвяйте сами менюто си

6 правила за здравословно хранене, които можете да нарушите

Експерти разкриха кои правила на здравословното хранене могат да бъдат нарушени. 1. Не яжте след шест часа Няма да напълнеете, ако яд...

Логично стигаме до втората стъпка към здравословното хранене – готвенето. Трудно ви е да преминете към режим, при който сами подготвяте храната си, защото не намирате време? Можете да правите заготовки на необходимите за седмицата продукти в един конкретен ден. Съхранявате ги в хладилника или фризера и ги вадите, когато дойде време да сготвите следващото ястие.

3. Здравословни запаси

Хапването на домашни ястия и чисти продукти става още по-лесно, ако държим вкъщи здравословни запаси. Наличието на шкаф за чипсове и шоколади има обратния ефект. Можем да засищаме глада си с много по-полезни храни, които е хубаво да имаме под ръка – плодове, зеленчуци, кисело мляко, орехи, картофи, овесени ядки, пълнозърнест ориз и др.

4. Плодове вместо сладки

Така можем да изпълним по-лесно и стъпка четири. Ако изпитвате глад за сладко, просто си изберете нещо от кошницата с плодове в хола. Плодовете съдържат естествени захари и са богати на витамини и фибри, което ги прави много по-полезни от шоколада.

Кои 5 зодии са привърженици на здравословното хранене?

Здравословното хранене напоследък започва да добива все по-широка популярност. Много от хората залагат на това да консумират единствено...

5. Качествени продукти

Който иска да се храни здравословно, е добре да следи за качеството на продуктите, които поставя на масата. Няма как да правим тест за пестициди и антибиотици в храната си всеки път. Но сезонните и местните фермерски продукти със сигурност са добро решение.

6. На пара вместо на грил

Много от нас допускат грешката да готвят с много мазнина. Във фурната можете да изпечете всичко без капка олио, когато готвите във фолио. Модерните тигани също позволяват пърженето с минимално количество мазнина. За най-здравословно се смята готвенето на пара.

7. Полезни мазнини

Опасно ли е да храним децата си вегански?

Множество хора се хранят вегетариански или дори вегански. Но имат ли право да хранят и децата си по този начин – дали това не е в...

Тялото ни има нужда от мазнини. Те са източник на енергия и са нужни за усвояването на някои полезни вещества. Хубаво е да различавате здравословните мазнини, които откриваме в рибата, авокадото и ядките. Надениците, колбасите и пържените картофи могат значително да повишат съдържанието на триглицериди в кръвта.

8. Малко сол

Всекидневната консумация на много сол повишава кръвното налягане, натоварва бъбреците и нарушава лигавицата на стомаха. Не трябва и напълно да я зачерквате от менюто. Използвайте повече подправки, лук, чесън, за да подобрите вкуса на ястието. А за финал може да добавите малко сол.

9. Зеленчуци като основно ястие

Хубаво е да свикнете да не гледате на салатата и зеленчуците на пара само като на гарнитура. Най-полезно е, ако те преобладават във вашите основни хранения. Салатите могат да съдържат яйца и месо за вкус, а диповете с авокадо са не по-малко вкусни от крема сиренето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com