Как да преодолеем страха от игли?

1176
Как да преодолеем страха от игли?
Снимка: Triggermouse/Pixabay

Страхът от игли, известен като трипанофобия, е често срещано и разбираемо опасение, с което се сблъскват много хора. Независимо дали става въпрос за рутинна ваксинация, кръвен тест или медицинска процедура, страхът от игли може да предизвика безпокойство и стрес. Преодоляването на този страх обаче е от решаващо значение за поддържането на добро здраве и получаването на необходимите медицински грижи.

Ето някои стратегии, които помагат за преодоляване на страха от игли:

Разберете страха

Започнете, като признаете и разберете страха си. Опитайте се да идентифицирате конкретните аспекти, които предизвикват тревога, независимо дали става въпрос за вида на иглата, очакването на болка или негативни минали преживявания. Познаването на източника на страха ви може да ви помогне да се справите с него по-ефективно.

Защо се страхуваме от гледката на кръв и как да го преодолеем?

Обучавайте се

Знанието е мощен инструмент за преодоляване на страха. Научете повече за целта на процедурата, ползите и минималните рискове, свързани с нея. Разбирането на значението на ваксинациите или кръвните изследвания може да измести фокуса от страха към положителното въздействие върху здравето ви.

Постепенно излагане

Постепенното излагане на игли може да намали страха ви с течение на времето. Започнете с разглеждане на изображения на игли, след което преминете към гледане на видеоклипове с медицински процедури. В крайна сметка можете да стигнете до това да се намирате в една стая с игли по време на незастрашаваща ситуация. Този подход стъпка по стъпка може да помогне за нормализиране на присъствието на игли.

Техники за релаксация

Практикувайте техники за релаксация, като например дълбоко дишане или медитация с мисъл, за да се справите с тревожността. Фокусирайки се върху дишането си или върху успокояваща визуализация, можете да пренасочите ума си от страха и да създадете по-позитивно психическо състояние.

Потърсете подкрепа

Споделете страха си с приятели, роднини или медицински специалисти. Наличието на система за подкрепа може да осигури насърчение и утеха. Много медицински специалисти имат опит в подпомагането на пациенти да преодолеят фобията от игли и могат да предложат насоки за стратегии за справяне.

Използвайте техники за отвличане на вниманието

По време на процедурата отвлечете вниманието си с музика, подкаст или разговор с медицинското лице. Ангажирането на съзнанието ви с нещо различно от страха може значително да намали тревожността.

Как да се преборим със страха от игли ?

Помислете за професионална помощ

Ако страхът ви от игли е силен и оказва значително влияние върху способността ви да получите необходимите медицински грижи, помислете за търсене на помощ от специалист по психично здраве. Доказано е, че терапии като когнитивно-поведенческата терапия (КПО) са ефективни при лечението на специфични фобии.

Награждавайте се

След като успешно се изправите пред страха си и завършите медицинската процедура, наградете се. Това положително подкрепление може да помогне за създаването на по-положителна асоциация с преживяването, което ще улесни преодоляването на страха в бъдеще.

Не забравяйте, че преодоляването на страха от игли е постепенен процес и е добре да правите малки стъпки. Като използвате тези стратегии, можете да работите за по-положително и управляемо отношение към медицинските процедури, включващи игли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com