Как да се избавим от акнето по тялото и лицето?

1268
Как да се избавим от акнето по тялото и лицето?
Снимка: iStock

Акнето е често срещано състояние на кожата, което може да засегне хора от всички възрасти, и може да бъде особено тревожно, когато се появи по лицето и тялото. Въпреки че не може да бъде напълно предотвратено, има много начини за ефективно лечение и справяне с акнето, независимо дали е по лицето или тялото.

Ето някои стратегии и съвети, които ще ви помогнат да се справите с този неприятен кожен проблем.

Поддържайте добър режим на грижа за кожата: Нежната и последователна грижа за кожата е от съществено значение. Използвайте мек, некомедоногенен почистващ продукт, за да поддържате кожата си чиста и без излишни мазнини и замърсявания. Ексфолирайте 2-3 пъти седмично, за дa отстраните мъртвите кожни клетки и да предотвратите запушването на порите.

Тези 10 храни против акне ще изградят защитните сили на кожата ви

Локални процедури: Кремовете и геловете за акне, които се продават без рецепта и съдържат съставки като бензоил пероксид, салицилова киселина или алфа хидрокси киселини, могат да помогнат за изчистване на акнето. Прилагайте тези продукти според указанията и бъдете търпеливи; резултатите могат да се появят след няколко седмици.

Лекарства, отпускани с рецепта: Ако лечението без рецепта не е ефективно, консултирайте се с дерматолог за лекарства с рецепта, като например локални антибиотици, ретиноиди или перорални антибиотици, в зависимост от тежестта на акнето.

Лечение на петна: За отделни пъпки използвайте точково лечение с бензоил пероксид или салицилова киселина, за да намалите възпалението и да стимулирате заздравяването.

Поддържане на здравословна диета: Консумацията на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бедни протеини, може да подобри цялостното здраве на кожата. Избягвайте храни с висок гликемичен индекс, тъй като те могат да изострят акнето.

Причините за акне и кои са нещата, за които грешим, че го причиняват

Останете хидратирани: Правилната хидратация е от решаващо значение за здравата кожа. Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на влажността на кожата и за отмиване на токсините.

Управлявайте стреса: Стресът може да предизвика или да влоши акнето. Прилагайте техники за намаляване на стреса, като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.

Редовни физически упражнения: Физическата активност може да подобри кръвообращението и да помогне за поддържане на хормоните в норма. Само не забравяйте да вземете душ и да почистите кожата си след тренировка, за да отстраните потта и бактериите.

Носете продукти, които не са комедогенни: Избирайте продукти за грим и грижа за кожата, обозначени като "некомедогенни", за да избегнете запушване на порите.

Избягвайте да докосвате лицето си: Бъркането, пукането или докосването на акнето може да влоши възпалението и да доведе до образуване на белези. Ръцете често пренасят бактерии, затова ги дръжте далеч от лицето си.

Вземайте душ след изпотяване: Ако се изпотявате прекомерно, вземете душ веднага, за да предотвратите появата на акне от потта, която запушва порите.

Използвайте чисти спално бельо и дрехи: Сменяйте редовно калъфките на възглавниците си и носете чисти, дишащи материи, за да намалите до минимум пренасянето на масла и бактерии върху кожата си.

Защита от слънцето: Предпазвайте кожата си от слънцето с широкоспектърен слънцезащитен крем. Някои лечения на акне могат да направят кожата ви по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com