Причините за акне и кои са нещата, за които грешим, че го причиняват

5119
Причините за акне и кои са нещата, за които грешим, че го причиняват
Снимка: iStock

Най-общо казано, акнето е запушване на малките отвори в кожата, наречени пори. Акнето се причинява от три основни фактора: необичайно отделяне на кожни клетки, свръхактивни мастни жлези и размножаване на бактерии, причиняващи акне. Тези фактори могат да бъдат предизвикани от хормонални промени в организма, което обяснява защо акнето е най-често срещано в определени етапи от живота: пубертет, бременност, перименопауза и менопауза.

ФИЗИОЛОГИЧНИ ФАКТОРИ

Три основни физиологични фактора, причиняващи акне, трябва да се обединят, за да се развие акне:

СВРЪХАКТИВНИ МАСТНИ ЖЛЕЗИ: Повечето хора отдават акнето на мазната кожа. Кожата ни има жлези, наречени мастни жлези, които създават мазнина, за да поддържат кожата смазана. Това масло се нарича себум. Проблемът не е в себума на повърхността на кожата, а когато себумът се задържи вътре в пората, се получава запушване. Важно е да знаете, че дори хора със суха кожа могат да имат акне. Мазнината, която се намира долу в пората, причинява запушването ѝ.

Как работят лепенките за пъпки и има ли смисъл от тях?

ОТДЕЛЯНЕ НА МЪРТВИ КОЖНИ КЛЕТКИ: През целия си живот кожата непрекъснато се обновява, като създава нови кожни клетки и изхвърля старите. Този процес се нарича клетъчна обмяна или десквамация. При кожа, склонна към акне, този процес на клетъчна обмяна не протича правилно. Вместо това се създават повече кожни клетки от обичайното и те се задържат по-дълго от необходимото. Това се нарича задържаща се хиперкератоза. Тези излишни кожни клетки запушват порите и също създават комедони.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА БАКТЕРИИ, ПРИЧИНЯВАЩИ АКНЕ: Третият фактор, който създава състояние на акне, е размножаването на бактериите, причиняващи акне, Propionibacteria acnes, в порите. Тази бактерия е нормален обитател на кожата и съвсем не е признак за нечистота. При хората с акне обаче тези бактерии са повече и кожата е по-чувствителна към тях. Тези бактерии дразнят кожата и предизвикват възпаление, което виждаме като възпалени пъпки.

РОЛЯТА НА ХОРМОНИТЕ

Знаем, че акнето не съществува през целия ви живот. В някакъв момент кожата ви е била чиста. Защо тогава акнето сякаш се появява изведнъж? С една дума: хормони.

Ето как да използваме бананова кора в борбата с акнето

Андрогенните хормони, по-конкретно тестостеронът, стимулират мастните жлези да набъбват и да произвеждат повече мазнина. Има данни, че андрогените също така превръщат порите в по-благоприятен дом за бактериите, причиняващи акне.

Естрогенът и прогестеронът също играят роля в развитието на акне, като се има предвид, че акнето е често срещано и по време на бременност и менопауза, но точното им влияние върху мастните жлези не е толкова ясно. Казано по-просто, ако трите пускови фактора са налице в кожата, хормоните са запалката, която разпалва развитието на акнето.

ПО-РЯДКО СРЕЩАНИ ПРИЧИНИ

Въпреки че не се считат за основни причини за акне, те могат да предизвикат или да изострят пробивите при някои хора. Те включват:

1. ЛОКАЛНА КОЗМЕТИКА (продукти като грим, овлажнители, слънцезащитни продукти и други подобни, които запушват порите, причинявайки вид акне, наречено козметично акне)

3-те най-добри продукта за лице, които премахват акне

2. ПОТ

3. ТОПЛИНА И ТРИЕНЕ (някои лекарства включително противозачатъчни хапчета, антиконвулсанти, литий и стероиди)

В повечето случаи пъпките, които се появяват вследствие на някои лекарства, не са истинско акне, а по-скоро вид обрив, който причинява подобни на акне изригвания. Ако приемате някакво лекарство и развиете акне или обрив, незабавно уведомете вашия лекар.

ГЕНЕТИКА

Акнето има генетичен компонент, тъй като се среща в семействата. Не съществува специфичен ген, който да причинява акне. По-скоро факторите, които увеличават вероятността от развитие на акне, са черти, които могат да се предават по наследство.

МИТОВЕ

Вероятно няма друго състояние на кожата, което да е свързано с толкова много митове, недоразумения и объркване относно причините и развитието му, както акнето. Тези стари приказки сякаш се придържат и пречат на много хора да получат подходящо лечение или дори да го потърсят.

Нестандартните приложения на парацетамола! Помага при акне и премахва пърхот

ТЕЗИ НЕЩА НЕ ПРИЧИНЯВАТ АКНЕ:

- Храни като шоколад, картофен чипс, пица или пържени храни

- Недостатъчно миене на лицето или "мръсотия"

- Докосване на лицето ви

- Мастурбация, правене или неправене на секс

Освен това акнето не е заразно, така че не можете да го хванете от някой друг.

Въпреки че диетата не причинява акне, съществува възможна връзка между някои храни и тежестта на акнето. Проучвания показват, че млечните продукти, както и храните с висок гликемичен индекс (рафинираните въглехидрати), могат да влошат съществуващото акне. Акнето е лечимо. Ако не постигате добри резултати с продуктите за акне, които се продават без рецепта, има много лекарства за акне, които могат да ви помогнат. Консултирайте се със специалист, за да започнете процеса на лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com