Как да се отървем от целулита по бедрата веднъж завинаги?

1907
Как да се отървем от целулита по бедрата веднъж завинаги?
Снимка: iStock

Редовната физическа активност и спазването на питателна диета може да помогне за намаляване на появата на целулит. Някои лекарства и локални продукти могат да помогнат.

Какво е целулит

Целулитът е кожата с трапчинки, която обикновено се появява в областта на бедрата. Образува се, когато мастната тъкан дълбоко в кожата се избута срещу съединителната тъкан.

Изчислено е, че повече от 85 процента от всички жени на 21 и повече години имат целулит. Не е толкова често срещано при мъжете.

6 храни, които ще ви помогнат срещу целулит

Защо целулитът се развива по бедрата

Целулитът може да се развие по бедрата, тъй като областта естествено има повече мастна тъкан. Други фактори, които увеличават шансовете за целулит включват:

  • възраст
  • естроген
  • семейна история
  • възпаление на тъканите
  • повишена мастна тъкан, причинена от наддаване на тегло
  • загуба на колаген
  • лошо кръвообращение (често срещан проблем в краката)
  • лош лимфен дренаж
  • изтъняване на епидермиса (външния слой на кожата)

По отношение на цялостното ви здраве няма нищо лошо в това да имате целулит. Много хора обаче искат да намалят външния му вид.

Има редица домашни средства и упражнения, които обещават да направят точно това, но ключът е да се определи дали тези решения наистина оправдават рекламата.

Степени на целулит

Има три степени на целулита. Тази система за класифициране позволява на здравните специалисти да оценят тежестта на състоянието, обяснява д-р Микеле Грийн, козметичен дерматолог.

Те са три степени:

Степен 1 (лека). Повърхностна трапчинка с вид на „портокалова кора“ и една до четири леки вдлъбнатини по кожата.

Степен 2 (умерена). По-дълбоко набръчкване на кожата с вид на "извара" и пет до девет средни вдлъбнатини в кожата.

Степен 3 (тежка). Дълбоко набръчкване на кожата с вид на "матрак" и 10 или повече дълбоки вдлъбнатини.

Домашни средства за целулит по бедрата

Някои домашни средства могат да помогнат за намаляване на появата на целулит.

Масаж

Едно обещаващо лекарство е масажът. Това може да се направи у дома или с помощта на професионален масажист.

Масажът може да намали целулита чрез подобряване на лимфния дренаж. Също така може да помогне за разтягане на кожната тъкан. Това също може да помогне за разтягане на целулитните трапчинки.

Масажните кремове предлагат същите предимства, но ключовият компонент е процесът на масажиране. Не можете да се намажете с крем и да очаквате целулитът да изчезне от само себе си.

Освен това знайте, че само един масаж няма да помогне, когато става въпрос за целулит. Трябва да повтаряте процеса последователно, за да постигнете и поддържате желаните резултати.

Биоактивни колагенови пептиди

Може би вече сте предпазливи към обещанията, които производителите на добавки правят за промяна на тялото ви чрез бързи решения.

Въпреки това, проучване от 2015 г. установи подобрение на целулита при жени, които приемат биоактивни колагенови пептиди.

Участниците приемаха ежедневната орална добавка в продължение на 6 месеца. Като цяло има забелязано намаляване на целулита по бедрата им. Подобрение се наблюдава както при жени с умерено, така и при по-високо тегло, но тези с умерено тегло отбелязват най-голямо подобрение.

Въпреки че резултатите са интересни, необходими са повече проучвания, за да се потвърди ролята на всяка добавка за подобряване на целулита.

Пийте повече вода

Питейната вода е друга евтина опция, която може да помогне с целулита. Не само ви поддържа хидратирани, но водата също помага за насърчаване на циркулацията и лимфния поток.

Отслабване

Загубата на тегло също може да помогне на някои хора с наднормено тегло и затлъстяване да намалят целулита. Загубата на излишни телесни мазнини може естествено да намали появата на целулит.

Но имайте предвид, че всеки с каквото и да е тегло може да има целулит. Не се ограничава само до тези с наднормено тегло или затлъстяване.

Ако искате да отслабнете или да тонизирате мускулите си, може да откриете, че балансираната диета и редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на целулита по бедрата. Помислете за някои от упражненията по-долу.

Упражнения за целулит на бедрата

Някои упражнения за крака и седалищни мускули могат да помогнат за стягане на кожата около областта на бедрата. На свой ред може да видите и намаляване на целулита.

Въпреки че упражненията не са безупречен начин да се отървете от целулита на бедрата, по-силните мускули и по-стегната кожа могат да намалят външния му вид.

Ето някои упражнения, които може да искате да опитате.

  • Клекове
  • Клекове със скок
  • Странични напади

Промените в начина на живот са най-добрият ви залог

Няма начин да се предотврати целулитът. Това е много често срещано състояние. Шансовете за развитие на целулит се увеличават с възрастта и някои фактори, свързани с начина на живот.

Топ 10 на най-добрите антицелулитни храни: борба с портокаловата кожа без гладуване

Въпреки че не можете да контролирате възрастта си, можете да направите някои промени в начина си на живот, които могат да помогнат за намаляване на количеството целулит по бедрата. Тези промени могат да включват неща като редовни упражнения и балансирана диета.

Говорете с дерматолог, ако се интересувате от професионални процедури за намаляване на появата на целулит. Някои лечения, като лазерна терапия, могат да помогнат, но няма да изтрият напълно целулита на бедрата ви.

Също така важно: знайте, че резултатите от всяко лекарство или процедура не са постоянни. Вероятно ще трябва да повторите процеса, за да намалите непрекъснато появата на целулит на бедрата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com