Как да се отървем от кашлицата в домашни условия?

5929
Как да се отървем от кашлицата в домашни условия?
Снимка: iStock/Guliver

Респираторните заболявания са широко разпространени, така че проблемът с кашлицата е доста актуален. Медицината е разработила различни начини за борба с този неприятен симптом. Въпреки това, много фармакологични лекарства имат странични ефекти и пациентите не бързат да прибягват до лекарства, а се обръщат към „доказани“ домашни рецепти. Някои от тях наистина могат да работят, докато други са безполезни. Що се отнася до лекарствата, някои от тях са доста безопасни. Така че, нека да разгледаме как можете да се отървете от кашлицата с помощта на традиционни методи.

Традиционните методи за лечение на кашлица се използват от дълго време. Смята се, че помагат за разреждане на слузта и отстраняването й от дихателните пътища.

Лекар: Какво означава честа кашлица без ясна причина?

Най-популярните процедури за справяне при кашлица:

·         Загряващ компрес. Марля се навлажнява в алкохолен разтвор, поставя се върху гърдите, отгоре се поставя изолационен слой от полиетилен и след това топла кърпа.

·         Разтриване. Използвайте всякакви вещества с локален дразнещ ефект: камфор, терпентинов мехлем, различни масла (ела, евкалипт, мента).

Тези процедури са противопоказани при деца под една година, както и при всякакви инфекции и кожни лезии. Те не трябва да се използват в острата фаза на заболяването, когато температурата е висока.

Много лечебни растения съдържат компоненти, които помагат за разреждане и отстраняване на слузта и вещества с противовъзпалителен ефект. Най-често при кашлица се използват корени от  оман, бяла ружа, женско биле, листа от живовляк, подбел, мащерка, мента, маточина, билки от див розмарин.

Въпреки факта, че билковата медицина се счита за безвреден начин да се отървете от кашлицата, не трябва да забравяме за вероятността от алергии - особено при тези, които са предразположени към нея.

Смеси и отвари

Традиционната медицина знае много рецепти за домашни лекарства за кашлица, базирани на продукти, на които обикновено се приписват лечебни свойства. Смята се например, че медът, лукът, чесънът, джинджифилът, черната ряпа и алоето действат благоприятно на дихателната система. От тези продукти се приготвят смеси за перорално приложение. Широко използвано лекарство например е медът с алое или сок от черна ряпа.

Лекар: При упорита и дразнеща кашлица - пийте тези чайове

Сиропи

Сиропите имат приятен вкус и децата ги приемат с готовност. Продуктът може да съдържа както естествени, така и химически компоненти. При неусложнена кашлица поради настинка е по-добре да се даде предпочитание на билкови сиропи. Естественият им състав гарантира минимални странични ефекти, а активните вещества на лечебните растения осигуряват изразен отхрачващ и муколитичен ефект.

Зеленчуковите сиропи могат да бъдат еднокомпонентни и многокомпонентни. Първите съдържат само един екстракт и помагат както при суха, така и при мокра кашлица. Последните са направени от няколко вида лечебни растения. Благодарение на многокомпонентния състав се постига сложен ефект: такива продукти често са универсални, могат да се използват и при двата вида кашлица.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com