Как да укрепим имунитета на детето?

3094
Как да укрепим имунитета на детето?
Снимка: iStock

Грипният сезон ще започне скоро. Децата са най-уязвими към това заболяване - в крайна сметка техният имунитет се формира активно и е принуден да устои не само на инфекции, но и на стреса, който чака растящия организъм във всички периоди на социалната му адаптация. Особено в периоди на активен растеж или при адаптиране към детски екип.

Какво е необходимо за формирането на силен имунитет?

Положителен психологически микроклимат в семейството. Не крещи на детето. Научно доказано е, че всяко повишаване на гласа причинява силен стрес при децата. А стресът отслабва способността на организма да се бори с вирусите. Вирусите често се крият в клетката и чакат и най-малкото отслабване на тялото, за да причинят заболяване.

Дневен режим. Човешката природа обича ритмите - определено редуване на сън и бодърстване, храна и разходки. Ако всичко това се прави едновременно, тялото може да се сравни с машина, работеща в икономичен режим - износва се по-малко и работи по-дълго. И всички ритми се залагат в много ранна възраст и остават за цял живот. Ето защо е важно да привикнете детето към режима от ранна детска възраст и да го спазвате стриктно както през делничните дни, така и през празниците. Спазването на дневния режим със задължителен дневен сън до 7 години е ключът към здравето. Детето не трябва да лежи дълго в леглото сутрин, трябва да ставате не по-късно от 9 часа сутринта, а вечерта светлините не трябва да се изключват по-късно от 22 часа.

Лекар: Това е най-евтиният и ефективен метод за железен имунитет

Правилното хранене. За да се повиши устойчивостта на детето към респираторни заболявания, е необходимо да му се дават храни, богати на витамин А (каротин). Децата задължително трябва да ядат салата от сурови моркови със заквасена сметана и пюре от тиква с масло.

Витамините от група В нормализират общия метаболизъм, имат благоприятен ефект върху процесите на хемопоеза, което в крайна сметка подобрява здравето на детето. Те са богати на млечни и месни продукти, зърнени храни, листни и бобови зеленчуци, морски дарове.

Но особено добре укрепва имунната система витамин С. На първо място храните, съдържащи витамин С, са пресните зеленчуци и плодове. Детето трябва да готви зеленчуци и плодове с минимална термична обработка, за да не унищожи много нестабилния витамин С. И ако ги смилате пресни, направете го непосредствено преди употреба. Необходимо е детето да се храни със зеленчуци и плодове малко, но редовно.

5 евтини продукта ще помогнат за укрепване на имунитета

От голямо значение е не само какво яде детето, но и колко пъти на ден го прави. Стандартната схема закуска-обяд-вечеря "за възрастни" категорично не е подходяща за деца. Към тези - задължителни - хранения трябва да се добави обяд, или втора закуска и следобеден чай. Дайте му ябълка, банан, зърнени храни, кисело мляко, няколко ядки и бутилка вода или сок (по-добре не много сладък).

Вместо вода веднъж на ден давайте на детето отвара от шипка. Бульонът от шипка се пие на курсове от две седмици, последвани от почивка за един месец. Можете да го давате на деца от четири месеца.

Защо децата в Германия боледуват по-рядко?

Свеж въздух поне два часа на ден. Има както въздушни бани, така и слънчеви лъчи, които насищат тялото с така необходимия витамин D. Дори при облачно време можете да правите слънчеви бани - ултравиолетовите лъчи свободно преминават през облаците. Умението да обличаш детето според времето е важно - майките и бабите се притесняват, че детето ще замръзне и го обличат като зеле, докато детето прегрява, изпотява се и, разбира се, се разболява. Лекото замръзване ще стимулира детето към активност и то ще се стопли.

Закаляване. Закаляването с вода е отделна голяма тема, състояща се от няколко процедури - избърсване, обливане, вани за крака, контрастен душ, а по-късно и сауна. Но трябва да започнете с разтривки - това е подходящо дори за най-малките.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com