Каква е идеалната сърдечна честота, когато тичаме?

2889
Каква е идеалната сърдечна честота, когато тичаме?
Снимка: StockSnap / Pixabay

Бягането и другите интензивни упражнения повишават сърдечната честота на човека. Идеалната зона на сърдечния ритъм, в която човек да тренира, зависи от възрастта, нивото на физическа подготовка и настоящото ниво на активност, както и от това дали има някакви заболявания. Сърдечният ритъм е добър показател за това, доколко човек се натоварва по време на тренировка. Ниската сърдечна честота по време на тренировка може да означава, че човек може да увеличи интензивността на тази дейност, докато твърде високата сърдечна честота може да бъде опасна.

Като следят сърдечния си ритъм по време на упражнения, хората могат да постигнат максимални цели за подобряване на физическата си форма или намаляване на теглото. Нека разгледаме коя е идеалната сърдечна честота по време на бягане и кои са безопасните граници на сърдечния ритъм, а също и най-добрите начини за следене на сърдечния ритъм по време на тренировка.

Как да подобря бягането си | Бягане срещу наклон (ВИДЕО)

СЪЩЕСТВУВА ЛИ ИДЕАЛНА СЪРДЕЧНА ЧЕСТОТА ЗА БЯГАНЕ?

Независимо дали тренират за състезание, влизат във форма или увеличават издръжливостта си, хората могат да подобрят резултатите си при бягане, като обръщат внимание на зоните на сърдечния си ритъм. Поддържането на целевите зони ще гарантира, че човек се натоварва. Въпреки това хората трябва да внимават да не се насилват прекалено много. Ако сърдечната честота стане твърде висока, това може да бъде опасно. Идеалната сърдечна честота на човек по време на бягане и други форми на физическо натоварване зависи от неговата:

- Възраст

- Текущите нива на активност

- Общата физическа форма

- Здравословното състояние

Кои спортове влияят най-добре на сърцето?

ЦЕЛЕВИ ЗОНИ НА СЪРДЕЧНАТА ЧЕСТОТА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

Експерти препоръчват на хората да се стремят да достигнат между 50 и 85 % от максималната си сърдечна честота по време на тренировка. Според техните изчисления максималната сърдечна честота е около 220 удара в минута минус възрастта на човека. Следователно максималната сърдечна честота на 20-годишен човек е около 200 удара в минута (220 - 20 = 200 удара в минута).

Когато започва да спортува, човек трябва да се стреми към долната граница на целевия диапазон на сърдечната честота (50 % от максималната сърдечна честота) и постепенно да я увеличава с течение на времето (към 85 %). За сравнение, нормалната сърдечна честота в покой е 60-100 удара в минута. При някои обстоятелства по-ниската сърдечна честота в покой е един от показателите за физическа годност. Например за най-добрите спортисти тя може да бъде едва 40 удара в минута. Това се дължи на по-доброто състояние на мускулите им и на факта, че сърцето им не трябва да работи толкова усилено, за да изпомпва кръвта в тялото. Обзорни проучвания свързват ниската сърдечна честота в покой с по-дълъг живот и по-малко проблеми с физическото здраве.

Какви са ползите от бягането

Кога сърдечният ритъм е твърде висок? 

Въпреки че увеличаването на сърдечната честота е една от целите на упражненията, прекаленото натоварване на сърцето може да бъде вредно. Изследователи предупреждават, че постоянните високи нива на физическо натоварване, като например маратонско бягане, могат да бъдат вредни за здравето на сърцето. 

Признаците, които показват, че човек натоварва сърцето си твърде много, са стягане в гърдите, затруднено дишане и относителна невъзможност да се говори, докато се бяга. Ако човек забележи някой от тези признаци, трябва да забави темпото и да се съсредоточи върху равномерното дишане. Ако човек винаги изпитва болка в гърдите при физическо натоварване, трябва незабавно да потърси професионално медицинско мнение.

Ако човек приема някакви лекарства, които забавят сърдечната честота или влияят на начина, по който сърцето реагира на упражненията, или ако има анамнеза за сърдечна аритмия, инфаркт или друг медицински проблем, той трябва да обсъди безопасните нива на упражнения с лекар, преди да започне какъвто и да е режим на упражнения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако кожата на пръстите ви се лющи: защо се случва това

Мехлем от сол и мед – за какво е толкова полезен?

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com