Какви са различните видове главоболие?

2156
Какви са различните видове главоболие?
Снимка: iStock

Главоболието е често срещано оплакване. Съществуват много различни видове и причини за главоболие, като мигрена, тензионен тип, клъстерно и синусово главоболие. Прекалената употреба на лекарства също може да доведе до главоболие, когато човек спре да използва болкоуспокояващи или други лекарства, след като ги е използвал известно време.

Международната класификация на главоболието дефинира повече от 150 различни вида главоболие, които разделя на две основни категории: първично и вторично. Първичното главоболие не се дължи на друго състояние - то е самото състояние. Примери за това са мигрената и тензионното главоболие. За разлика от тях, вторичното главоболие има отделна основна причина, като например травма на главата или внезапна абстиненция от кофеина.

Видовете главоболие и как да ги разпознаем

1. МИГРЕНА

Главоболието с мигрена често включва интензивна пулсираща болка от едната страна на главата. Човек може да изпитва повишена чувствителност към светлина, звук и миризма. Често срещани са също гадене и повръщане. Мигренозното главоболие обикновено е повтарящо се и всеки пристъп може да продължи от няколко часа до няколко дни. За много хора това е състояние, което продължава цял живот. 

Здравните експерти не разбират напълно причините за мигрената. Въпреки това тя често се среща в семействата и е по-често срещана при хора с определени предшестващи заболявания, като депресия и епилепсия. Хората с хронична мигрена трябва да говорят с лекар за превантивно лечение. Медицинският специалист може да постави диагноза хронична мигрена, ако човек има епизод в повече от 15 дни на месец или ако симптомите се появяват поне 8 дни в месеца в продължение на 3 месеца.

Всички видове главоболие и как да се преборим с него

2. ГЛАВОБОЛИЕ ОТ ТЕНЗИОНЕН ТИП

Главоболието от тип "напрежение" засяга повечето хора в някакъв момент. Те се проявяват като тъпа, постоянна болка от двете страни на главата. Тези главоболия могат да продължат от 30 минути до няколко часа. Не е ясно какво причинява тензионното главоболие, но стресът, тревожността и депресията са често срещани причинители. Промените в начина на живот, като достатъчно сън и здравословен начин на живот, могат да помогнат за предотвратяване на тензионното главоболие. 

3. КЛЪСТЕРНО ГЛАВОБОЛИЕ

Клъстерното главоболие е тежко и повтарящо се главоболие. Те са шест пъти по-вероятни примъжете, отколкото при жените. Хората описват интензивна пареща или пронизваща болка зад или около едното око. Този тип главоболие обикновено настъпва внезапно и без предупреждение и продължава между 15 минути и 3 часа.

Хората могат да получат до осем пристъпа на ден. Тези пристъпи обикновено се появяват на всекидневни струпвания и могат да продължат седмици или месеци. Освен това те обикновено започват по едно и също време, често няколко часа след заспиване през нощта. Всяко лице, което изпитва тези симптоми, които понякога могат да приличат на сенна хрема, трябва да се консултира с лекар. Причината за клъстерното главоболие не е ясна, но е по-вероятно то да се появи при пушачи. Хората трябва да избягват алкохола по време на периодите на пристъпите.

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

4. ГЛАВОБОЛИЕ, ПРИЧИНЕНО ОТ ЗЛОУПОТРЕБА С МЕДИКАМЕНТИ

Главоболието при прекомерна употреба на лекарства е най-често срещаният вид вторично главоболие. То се характеризира с чести или ежедневни главоболия със симптоми, подобни на тези на тензионното главоболие или мигрената. Тези главоболия първоначално реагират на болкоуспокояващи, но след известно време се появяват отново. 

Главоболието, причинено от злоупотреба с медикаменти, се развива главно при хора, които приемат болкоуспокояващи специално за лечение на главоболие. Сега сигурно се питате как да го лекувате. ако лекарствата са тези, които го причиняват. За тази цел е най-добре да се консултирате със специалист, който може да помогне за изготвянето на план и може да предпише алтернативни лекарства, които да ви облекчат.

5. СИНУСОВО ГЛАВОБОЛИЕ

Синусовите главоболия се появяват при синузит. То обикновено е резултат от инфекция или алергия. Симптомите се състоят в тъпа, пулсираща болка около очите, бузите и челото. Болката може да се влоши при движение или натоварване и понякога може да се разпространи към зъбите и челюстта. 

Синусовото главоболие се среща доста рядко. Ако няма назални симптоми, е по-вероятно подобно главоболие да е пристъп на мигрена. Съветите за предотвратяване на синузит включват избягване на тютюнопушенето и известните отключващи фактори.

5 малко известни факта за главоболието

6. ГЛАВОБОЛИЕ, СВЪРЗАНО С КОФЕИНА

Високият прием на кофеин, повече от 400 милиграма (mg) или около 4 чаши кафе на ден, понякога може да доведе до главоболие. При хора, консумиращи повече от 200 mg кофеин дневно в продължение на повече от 2 седмици, абстиненцията може да доведе до главоболие, подобно на мигрена. Обикновено те се появяват 12-24 часа след рязкото спиране. Те достигат своя пик след 20-51 часа и могат да продължат 2-9 дни.

Както разбираме от тази статия, съществуват много видове главоболия. Други главоболия, с които вероятно сте по-запознати, са тези при нараняване на главата, при менструация, преумора или махмурлук, за които вече сте намерили вашия начин за справяне с проблема. Най-често това са болкоуспокояващи без рецепта, но в някои случаи обаче главоболието може да показва медицински проблем. Всеки, който има притеснения относно постоянното главоболие, трябва да потърси лекарски съвет, тъй като понякога то може да показва скрито заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно