Всички видове главоболие и как да се преборим с него

15048
Всички видове главоболие и как да се преборим с него
Снимка: iStock

Главоболието може да дойде от много източници. Най-често не ги търсим, когато това заболяване ни засяга само от време на време и изчезва след прием на някое хапче от аптеката. Ако обаче болката се повтори, си струва да се помисли за нейния вид и начини за борба с нея.

Главоболието има много форми - различни по интензивност, местоположение или вида дискомфорт, който причинява. Може да бъде придружено от гадене, разсеяност, умора, свръхчувствителност към стимули, световъртеж.

Източници и видове главоболие

Мигрена

Мигрена - едно от най-неприятните главоболия, което може да има и различен ход. Продължава от 4 до 72 часа, болката обикновено е пулсираща и мъчителна. Може да бъде придружено от гадене и повръщане. Понякога мигрената е придружена от така наречената мигренозна аура. Понастоящем няма непогрешим лек за мигрена. Редовните физически упражнения могат значително да намалят честотата на това неприятно заболяване.

6 навика, за които не предполагате, че предизвикват главоболие

Тензионно главоболие

Тензионно главоболие – характеризира се с тъпа болка в цялата глава, с акцент върху областта около врата, тила, челото. Това е един от най-често срещаните видове главоболие, което засяга всички хора. Ако се връща често, добре е да се консултирате с лекар. Причина за този тип главоболие е, че напоследък живеем под прекалено голям стрес.

Синусово главоболие

Синусово главоболие – придружено от усещане за тежест, натиск, умора. С него може да се появи хрема. Струва си да отидете на лекар при поява на такива симптоми - ако източникът на болка са алергени, антихистамините могат да ни донесат облекчение. Със сигурност също си струва да се изключат или потвърдят инфекциите на синусите.

Махмурлук

Типичен махмурлук - очевидно е причинен от злоупотребата с алкохол от предишния ден. Болкоуспокояващи, много вода и добра доза сън ще помогнат.

Клъстерно главоболие

Клъстерно главоболие - това е много рядко, засяга само част от един процент от населението. Клъстерната болка е пареща и пронизваща, локализирана на едно място – често около окото. Може да бъде придружено от изпотяване на лицето и хрема и хрема. Пристъпи на клъстерна болка с рецидиви – пристъпите продължават от четвърт час до дори три часа и се връщат след кратка почивка. Такава атака в главата може да продължи до няколко дни. Това сериозно състояние се лекува с кислородна терапия, суматриптан и лидокаин.

Някои факти за главоболието

Хормонални главоболия

Хормонални главоболия – засягат жените по време на бременност и менструация, а също така могат да бъдат страничен ефект от приема на противозачатъчни хапчета. Техният източник е нарушен хормонален баланс. Релаксацията и популярните болкоуспокояващи без рецепта помагат при такава болка.

Главоболието може да бъде причинено и от високо кръвно налягане, прекомерна употреба на болкоуспокояващи - така наречената ребаунд болка - и може да придружава рехабилитацията след нараняване на главата.

Ако болката продължава няколко дни, е силна, не изчезва след прием на лекарства или ако ни посещават с неприятна редовност, си струва да посетите лекар. Здравословният начин на живот, избягването на стреса, упражненията и ходенето също ще ни помогнат да избегнем това неприятно неразположение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com