Какви са симптомите на бъбречно-каменна болест в напреднала възраст?

770
Какви са симптомите на бъбречно-каменна болест в напреднала възраст?
Снимка: iStock

Бъбречно-каменната болест, или нефролитиазата, може да бъде особено предизвикателство при възрастните хора, като се проявява с различни симптоми, които могат да се различават от тези, наблюдавани при по-младите хора. Образуването на камъни в бъбреците, които представляват твърди отлагания от минерали и соли, които се образуват във вътрешността на бъбреците, може да доведе до значителен дискомфорт и усложнения на здравето, особено при хората в напреднала възраст. Ето основните симптоми и съображения за бъбречно-каменна болест в напреднала възраст:

Болка и дискомфорт

Болка в слабините: Един от най-честите симптоми на камъни в бъбреците е силната болка, често описвана като остра и пробождаща, разположена встрани и в гърба, под ребрата. Тази болка може да се излъчва към долната част на корема и слабините. При по-възрастните хора болката може да е по-слабо изразена, но все пак може да е достатъчно силна, за да изисква незабавна медицинска помощ.

Лекар: Тези плодове топят камъни в бъбреците, яжте ги вски ден

Болезнено уриниране: Възрастните хора с камъни в бъбреците често изпитват болка по време на уриниране. Този симптом може лесно да се обърка с други проблеми на пикочните пътища, които са често срещани при възрастните хора, като например инфекции или проблеми с простатата при мъжете.

Често уриниране: Друг симптом е желанието за уриниране по-често от обичайното. Това може да бъде особено притеснително през нощта (ноктурия), като нарушава съня и цялостното качество на живот.

Промени в уринирането

Хематурия: Кръвта в урината, известна като хематурия, може да бъде ясен индикатор за камъни в бъбреците. Урината може да изглежда розова, червена или кафява. В някои случаи кръвта може да не е видима с просто око, но може да бъде открита чрез изследване на урината.

Мътна или неприятно миришеща урина: Урината, която изглежда мътна или има силна, неприятна миризма, може да сигнализира за наличие на бъбречен камък или свързана с него инфекция.

Системни симптоми

Гадене и повръщане: Силната болка, причинена от камъни в бъбреците, може да доведе до гадене и повръщане, които са често срещани реакции при силен дискомфорт.

Треска и втрисане: Ако камъкът в бъбреците причини инфекция в пикочните пътища, симптомите могат да включват треска и втрисане. Това е сериозно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

Какъв тип диети се препоръчват при камъни в бъбреците?

Усложнения при възрастни хора

Объркване и делириум: При пациенти в напреднала възраст силната болка и инфекцията понякога могат да се проявят като объркване или делириум. Това може да бъде особено тревожно и първоначално може да бъде сбъркано с когнитивни нарушения като деменция.

Намалена бъбречна функция: Хроничните камъни в бъбреците могат да доведат до намаляване на бъбречната функция с течение на времето. При по-възрастните хора, които вече могат да имат намалена бъбречна функция поради възрастови промени, това може да изостри съществуващите здравословни проблеми и да допринесе за цялостната слабост.

Атипични презентации

По-леки симптоми: Някои възрастни хора могат да имат по-леки или не толкова типични симптоми, което може да доведе до забавяне на диагнозата. Например болката може да не е толкова силна, а уринарните симптоми могат погрешно да бъдат приписани на други общи състояния, свързани с възрастта.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Дали вашият партньор в живота е избран от Бог?

Мъжете от тези зодии са най-големите особняци

Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

Тази естествена съставка е много по-ефективна от която и да е добавка

Най-големите сърцеразбивачи сред зодиакалните знаци - внимавайте с тях!

Зодиакалните знаци, които нямат нужда да са във връзка, могат да са щастливи и сами

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com