Какво да имате предвид, когато купувате строителен миксер?

3697
Какво да имате предвид, когато купувате строителен миксер?
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на ремонтите вече настъпи. Започват заливания с бетон, бъркане на мазилки и различни други смеси, за което се изисква и специален строителен миксер. Какво представлява той и кога намира приложение? В кои области се използва и какво да имате предвид при избора? Може ли да се използва бормашина, според онлайн магазин itt-shop.bg?

В какви области се използва строителният миксер

Това е механично устройство, предназначено за приготвяне на разтвор, който е хомогенен по състав и агрегатно състояние. В строителството често се извършват операции, базирани на “мокрия” метод за довършителни дейности, където се използват субстанции на водна основа. За създаването на оптимална смес от сух прахообразен материал и вода е необходимо тяхното разбъркване до получаване на равномерна и хомогенна субстанция. И тук на помощ идва строителният миксер.

Той е базиран на бързооборотна електрическа машина с добавена специална бъркалка, позволяваща ефективно миксиране на сухата смес с водата. За прецизното регулиране на оборотите на въртене, повечето строителни миксери имат и бутон за скоростите. Той позволява по-скоростно или бавно въртене за получаване на хомогенна смес. Намира приложение при лепенето на плочки или на изолация, при нужда от забъркване на теракол или шпакловъчни материали, сухи лепила и други прахообразни материали.

Какви са характеристиките на устройството

Както споменахме, в основата на строителния миксер стои ел. двигател, чиято мощност се измерва в киловати. Колкото стойността на този параметър е по-голяма, толкова по-производително е устройството и може да разбърква по-голямо количество разтвор едновременно. Предимно намират приложение на големите обекти, където се изисква приготвяне на повече материал.

Важна характеристика на подобен уред е неговото тегло. Колкото мощността е по-голяма, толкова и теглото нараства правопропорционално. По-леките решения (от около 2 кг) са предпочитани за домашна употреба, където не е нужна голяма мощност (1kW е напълно достатъчен). Професионалните аналози са с тегло до 10-15 кг.

Силно препоръчително е да има и бутон за регулиране на скоростта, което позволява по-финото разбъркване без изхвърляне на материал встрани.

Как да изберем правилните бъркалки

Формата на бъркалките може да се разграничава в следните видове:

● спираловидна – спиралата може да е навита наляво или надясно. Последните намират приложение при необходимост от разбъркване на гъсти циментови или бетонови смеси. По този начин се повдига тежкият разтвор от дъното и става по-ефективно миксирането. При намотка наляво се наблюдава обратния ефект – частиците от разтвора се спускат надолу. Използват се за по-течни шпакловъчни смеси;

● с прави остриета – разбъркващите остриетата са вертикално позиционирани и липсва ефектът на повдигане нагоре и спускане надолу. Така се елиминира проникване на въздух в разтвора, което е предимство при изготвяне на лепила и саморазливни мазилки;

● винтообразна – използвани са при изготвяне на течни консистенции и подобни бъркалки често са пластмасови. Понякога се наблюдава и двойно изпълнение, с добавена повдигаща спирала и предпазител против пръски.

Можете ли да използвате бормашина

Бормашината е универсален бързооборотен и пробивен инструмент, който мигновено се превръща в строителен миксер след поставяне в патронника на подходяща бъркалка. Ако има регулатор на скоростта на въртене, можете да намалите оборотите, което ще позволи по-ефективното смесване на строителните материали. Когато става дума за разбъркването на много гъст разтвор, бормашината може да се окаже неподходяща, поради ограничената ѝ мощност.

За закупуването на висококачествени и маркови миксери, от ИТТ България препоръчват употребата на специализираните онлайн магазини. Подобни обекти предлагат голямо разнообразие, маркови и евтини решения, продължителна гаранция и достъпни цени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com