Какво отблъсква осите – държи ги далеч от вас

52845
Какво отблъсква осите – държи ги далеч от вас
Снимка: iStock

Осите са не само неприятни и досадни насекоми, които развалят релакса ви и лежерната почивка в градината или двора през лятото. Ако сте алергични, те могат да застрашат сериозно здравето и живота ви. В редки случаи алергичните реакции са толкова тежки, че се нуждаете от спешна лекарска помощ. Потенциално животозастрашаващи алергични реакции възникват при 0,4% – 0,8% от децата и при цели 3% от възрастните. Това прави въпроса какво отблъсква осите и как да ги държите далеч от вас от ключово значение за летните месеци.

Осите – опасни или?

Докато пчелите са изключително полезни, а пчелните продукти една от най-пълноценните храни на земята, осите нямат тази привилегия и се славят единствено като досадни и опасни за проявяващите алергия към ужилването им. Ако не сте алергични, близката среща с оси ще остави у вас само неприятни спомени и краткотрайна болка, докато страдащите от алергия ще се нуждаят от спешна помощ.

При ужилване от оса, ако не сте сигурни дали сте алергични, следете за симптоми, които ще ви подскажат, че спешно се нуждаете от лекар, или че всичко със здравето ви е наред. Те ще ви помогнат да разграничите алергичната реакция от нормалната реакция след ужилване от оса и да прецените дали се нуждаете от помощ. Алерголозите обясняват разликата между алергия и обикновена реакция и съветват да следите за следните симптоми, подсказващи алергична реакция:

При ужилване от оса: Ето какво да направите

  • оток и зачервяване не само на мястото на ужилване, но нарастващи прогресивно и обхващащи по-големи пространства от тялото,
  • затруднено дишане, преглъщане,
  • подуване на езика, оток на лицето, клепачите, устните,
  • рязък спад на кръвното налягане, премаляване, изпотяване, гадене,
  • шок.

За да се предпазите от осите, важно е да внимавате с храненето на открито особено с храна, която привлича осите, пикниците и екскурзиите сред природата, парковете с растения и цветя, отпиването от чаши и бутилки през лятото, които са стояли отворени вън – възможно е вътре да се е настанила оса, дръжте ги затворени или проверете, преди да ги доближите до устните си. Ако се вълнувате как да държите осите далеч, избягвайте парфюмите и сладките аромати за тяло, изпотяването и др.

За да държите обаче осите далеч от вас, трябва да знаете още нещо – какво отблъсква осите.

Какво отблъсква осите?

Осите ще стоят далеч от двора или терасата ви, ако там няма какво да ги привлича – цветя, храна, отворени кошове, сладки вкусотии, а напротив – очакват ги аромати, които не понасят, и капани за оси.

1.       Направете лесен капан за досадните насекоми

Бутилка с вода и сладко се превръща в капан за осите, от който няма освобождаване. Две части вода и една захар, сварени заедно на сироп, се превръщат в капан за осите, които ви освобождава от капана на опасността, която създават за вас. Не пропускайте две важни неща – капанът трябва да е далеч от зони, където седите,  храните се или има деца. Сиропът трябва да изстине, преди да го поставите в капана.

Разликата между пчела и оса - Каква е тя?

2.       Отблъскване чрез аромати

Не искате да действате варварски и да избивате оси, а просто да ги дължите далеч от вас? Как да го постигнете, какво отблъсква осите? Оказва се, че етеричните масла, които обожавате, отблъскват осите. Така се радвате на двоен резултат – ароматизиран двор, тераса или жилище и оси, далеч от тях. Най-непоносими за осите са ароматите на карамфил, здравец и лимонена трева. Смесете по няколко капки от маслата с вода и 2-3 лъжички препарат за съдове, разбъркайте, сипете в шише с пулверизатор, с което лесно може да работите, и започнете да пръскате. Колкото повече местенца обхванете и напръскате, толкова по-ефективно ще работи този метод за вас.

Оцетът, кимионът и краставиците са друго, което ще ви спаси от осите. Използвайте и тях. Оцетът със сигурност присъства във всяка кухня, както и краставиците през лятото, така че дори не ви се налага да пазарувате специално етерични масла, за да се справите с опасните досадници с тези продукти от кухнята ви. Имайте предвид обаче, че за разлика от лимонената трева оцетът не отблъсква осите, а ги привлича, за да ги убие. Според проучване, публикувано в Journal of Pest Management Science, оцетната киселина, тоест оцетът, смесен с вода, е ефективно решение, което примамва оси и други досадни насекоми, които попадат в приготвения с тях капан и се давят в него.

3.       Превенция на формирането на гнезда

Осите търсят пукнатини, в които да се заселят. Запечатайте всички, които откриете по фасадата на жилището и в градината или в двора. Специално внимание обърнете на парапети, дървени части, сайдинга и на местата, през които жици – кабел, интернет и т.н. – влизат в дома ви. Огледайте и целия двор. Ако откриете вече формирани гнезда, вижте рецептата за спокойствието – точки 1 и 2.

Заслужавате спокойно лято, защитете се. Не пропускайте и че има готови препарати, които не са толкова приятни като аромат, колкото е лимонената трева, но също ще ви свършат ефективна работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Зодиите, които винаги завиждат на успеха на другите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com