Какво означават видовете гняв и как да се справите с тях

9352
Какво означават видовете гняв и как да се справите с тях
Снимка: iStock/Guliver

Гневът е може би най-сложната от човешките емоции. Въпреки че изглежда сурово и брутално честно, обикновено работи като механизъм за прикриване на неразпознати или нежелани състояния на ума, като страх, тъга, забравена травма, проблеми със самочувствието. Има различни видове гняв, всеки от които може да покаже или скрие различни аспекти от вас.

Гневът е естествена емоционална реакция към ситуации или хора, които намираме за заплашителни, неуважителни, нараняващи или разочароващи. Проявлението му може да варира от обикновено раздразнение до пълна ярост.

4 зодии, които намират начин да обуздаят гнева си

Въпреки това, това е също толкова валидна и необходима емоция, колкото любовта, тъгата или радостта. Това говори много за вашата личност, за миналото ви и за нещата, които ви интересуват най-много в живота.

Това обаче е емоция, която изисква много интроспекция и действие за разрешаване на истинския основен проблем. Въпреки че причините за нечий гняв може да изглеждат външни, нашите реакции винаги са наши и когато израстваме като възрастни, ние ставаме единствено отговорни за тях.

Различни видове гняв

Шестте биполярни измерения са следните:

  • Посока (вътрешна срещу външна)
  • Локус на контрол (степента, до която човек вярва, че има контрол над гнева си)
  • Реакция (отмъстителна срещу съпротива)
  • Модалност (физическа срещу вербална)
  • Импулсивност (контролирана срещу неконтролирана)
  • Цел (възстановително срещу наказателно)
  • Въпреки че различни източници предполагат различен брой видове гняв и раздразнение, ето селекция от най-популярните и най-разпознаваемите от тях.

7 често срещани форми на гняв:

1. Пасивно агресивен

Това е най-избягващият вид гняв и може би най-дразнещият за хората, които са около такъв човек. Това показва нездравословната връзка на човека с тази емоция, вярвайки, че тя по своята същност е грешна, наказуема или социално неприемлива. Може да произтича от определени травми в детството, като например принуждаването да затворите всички негативни емоции.

Този тип гняв може да бъде много по-емоционално и физически изтощителен за този, който го изразява, отколкото по-явните видове. Може да се изрази чрез мълчание, сарказъм, отлагане или подигравка.

Съвети и насоки за управление:

Повторно свързване с гнева като валидна емоция, подобряване на комуникационните умения, изследване на страха от конфронтация, техники за релаксация.

Кои зодии най-бързо палят фитила - от 0 до 100 за под 3 секунди!

2. Непостоянен / Внезапен

Този тип гняв идва сякаш от нищото. Това е импулсивна реакция към всичко, което се възприема дори като най-малко досадно. Тъй като е толкова непредсказуем, в крайна сметка може да принуди всички около такъв човек да ходят на пръсти или да го избягват напълно. И с право, тъй като този вид проява на гняв може да бъде много разрушителна, емоционално и физически.

Съвети и насоки за управление:

Техники за релаксация, идентифициране на физически признаци преди избухването.

3. Умишлено

Този тип гняв е един от положителните. Това се използва като техника от мениджъри, треньори, лидери, активисти и други хора, чийто интерес е да раздухват, мотивират и подготвят своите екипи или публика за битка, игра, протест или лична трансформация.

4. Поведенчески

Този тип гняв се проявява по много ясен начин – физически. Разярен човек може да нападне физически някого или да започне да троши и чупи неодушевени предмети. Такъв човек е склонен първо да действа и да мисли по-късно. Емоцията може да бъде много поразителна и да изчезне така внезапно, както се е появила.

Съвети и насоки за управление:

Консултации за управление на гнева, дихателни техники, Когнитивна поведенческа терапия, да се научим да разпознаваме физическите признаци на нарастващия гняв, премахване на себе си от конфликтна ситуация, за да си възвърнете самоконтрола.

5. Самонасилване

Този тип е този, воден от прикрит срам, вина и ниско самочувствие като цяло. То може да бъде изразено косвено чрез негативен саморазговор, злоупотреба с вещества, физическо самонараняване и нередовни хранителни навици. Може да се прояви и в изблици на ярост към другите, което само задълбочава чувствата на самота, отчуждение и вина.

Съвети и насоки за управление:

Когнитивна поведенческа терапия, техники на позитивна психология, медитация на вниманието, самолюбие и утвърждаване в дневник.

6. Хронична

Този тип показва дълготрайни и неразрешени емоционални проблеми. Те се проявяват индиректно чрез постоянно разочарование и негодувание към другите и често към себе си. Този тип хора вероятно ще бъдат описани като горчиви, подли или злобни. Може сериозно да засегне умственото, емоционалното и физическото здраве на човека.

Съвети и насоки за управление:

Колкото по-дълго се натрупва този тип гняв, толкова по-дълбоки корени има той, така че продължителната психотерапия, която се фокусира върху детството и юношеството, може да бъде полезна. Любов и доброта медитация, водене на дневник за благодарност.

7. Пристрастяване / навик

Този тип гняв е тясно свързан с приливите на адреналин и допамин, които човек изпитва, когато е ядосан. Това е нещо като естествено "пристрастяване", което може да доведе до емоционална и физическа зависимост. Освен това мощната позиция над другите също намалява необходимостта от повтаряне на тази схема на комуникация.

Точно както при повечето зависимости, те растат от навици и в крайна сметка поемат колелото на контрола. Такива комуникационни модели обикновено могат да се видят в други членове на семейството, така че може да са научени у дома.

Съвети и насоки за управление:

Човек може да не го вижда като проблем, дори когато другите около него му казват, че е такъв. Може да бъде много проблематично да убедите такъв човек да промени самото поведение, за което знае, че го кара да се чувства добре. Семейна намеса, медитация, курсове за управление на гнева.

8. Морално / осъдително

Проявява се като справедливо възмущение от действията на някой друг, които се възприемат като несправедливи, грешни или неправилни. Тези хора се възприемат като естествени морални компаси и просто не могат да погледнат на другата страна, когато нещо не по правилата се случва пред очите им.

Това не е непременно разрушителен тип гняв, тъй като може да бъде овладян и фокусиран, за да направи по-голяма промяна. Но такъв човек е изложен на риск от отчуждение. Този тип гняв може също да бъде характеристика на определени типове личности и характеристика на синдрома на Аспергер.

Съвети и насоки за управление:

Колкото повече честни хора ви заобикалят, толкова по-големи са шансовете ви да разпознаете това в себе си. Фокусът на работата трябва да бъде повишената нужда от контрол и осъдителна критика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Продуктите, с които БЪРЗО ще отслабнете за лятото

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com