Какво се случва с нас, ако ядем шепа боровинки всеки ден?

20511
Какво се случва с нас, ако ядем шепа боровинки всеки ден?
Снимка: iStock

Боровинките са сладки, вкусни и нискокалорични. Преди всичко обаче те са изключително питателни и полезни. Консумирани редовно, те оказват положителен ефект върху мозъка ни. Благодарение на тях той става остър като бръснач.

„Проучванията показват, че яденето на боровинки като част от здравословното хранене може да подпомогне здравето на мозъка“, казва Тоби Амидор, диетолог и автор на много кулинарни книги. Доказателствата показват, че яденето на тези плодове намалява риска от деменция и болестта на Алцхаймер.

Влиянието на боровинките върху човешкия мозък

Думите на диетоложката се потвърждават от изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry. В експеримента са участвали хора в зряла възраст, които са консумирали сок от горски боровинки в продължение на 12 седмици. В края на проучването участниците, които първоначално са имали проблеми с паметта, са забелязали значителни подобрения.

Какво ще се случи с вас ако ядете редовно ЧЕРВЕНИ боровинки

Друго доказателство за величието на този плод е публикувано в Neural Regeneration Research Journal. Според проучванията, описани там, при възрастни от всички възрасти, които систематично консумират плода, експертите забелязват увеличаване на притока на кръв в ключови области на мозъка. Участниците също така признаха, че се фокусират повече върху трудни задачи и паметта им е по-добра.

Изводът е прост. Консумирани редовно, боровинките могат да повлияят положително на способността ни да мислим и разсъждаваме.

Свойства на боровинките

Боровинката има висока хранителна стойност. Плодът е богат източник на витамини, както и на макро- и микроелементи. Съдържа:

- витамини А, В, С, Е и РР
- цинк, калий
- селен, мед,
- магнезий, желязо и калций

Боровинките, поради ниската си калоричност, са идеален диетичен продукт. Плодът регулира храносмилането и помага в борбата с атеросклерозата и чревните паразити при децата. Ефективността им е потвърдена при превенцията на много заболявания.

10 доказани ползи за здравето от боровинките

Боровинки: храна за мозъка

Боровинките съдържат най-много антиоксиданти от всички плодове и зеленчуци, според данни от Центъра за изследване на човешкото хранене за стареене на USDA. Те също така влияят благоприятно на мозъка и значително забавят процеса на стареене, което директно се отразява в качеството на живот на възрастните хора.

Нещо повече, боровинките имат успокояващ и аналгетичен ефект. Помагат и при лошо настроение и депресия. Те също така предотвратяват рак, сърдечно-съдови заболявания и ви позволяват да поддържате добро зрение и младежки вид на кожата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com