Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете орехи?

20895
Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете орехи?
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Иран и Канада установиха, че редовната консумация на мастни киселини, които се съдържат в ядките, семената и растителните масла, намалява риска от смърт по всякакви причини и увеличава продължителността на живота. Резултатите от изследванията са публикувани в списание BMJ.

Авторите проведоха мета-анализ с повече от 40 научни изследвания, публикувани през периода 1991-2021 година, в които се проучва влиянието на алфа линоленовата киселина (ALA) върху здравословното състояние. Алфа-линоленовата киселина е полиненаситена мастна киселина от групата на така наречените есенциални мастни киселини, която принадлежи към класа на омега-3-ненаситените мастни киселини. Тя се съдържа в растителни продукти като соя, ядки, масло от рапица и ленено семе. 

Общо в тези проучвания са участвали около 120 000 души на възраст от 18 до 98 години, върху които са водени наблюдения между 2 и 32 години. Резултатите отчитат и допълнителни фактори като възраст, тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол и физическа активност.

Домашна тинктура от кестени премахва прави чудеса с тялото

Красивите малки кафяви плодове, които ни радват през есента и се търкалят по улиците могат да бъдат изключително полезни. Те са истинск...

В крайна сметка учените установили, че консумацията на ALA е свързана с намаляването на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и исхемична болест на сърцето. 

В същото време по-големият прием на ALA е свързан с малко по-висок риск от смърт от рак - 63 допълнителни смъртни случая от рак на 120 000 души.

По отношение на дозировките, учените твърдят, че увеличаването на приема на ALA с един грам на ден, еквивалент на една супена лъжица масло от рапица или 0,5 унция орехово масло е свързано с 5-процентно намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Според тях, трябва да се изучи по-задълбочено връзката между ALA и по-широкия спектър на причините за смърт, което би дало по-пълна оценка на въздействието на тази мастна киселина върху човешкото здраве. Въпреки благотворното въздействие на омега-3 мастните киселини, учените призовават хората да бъдат предпазливи към препоръките за увеличаване на приема им поради определен риск от развитие на рак. Необходими са допълнителни изследвания, за да се оцени колко висок е този риск, отбелязват авторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com