Кое освен въглехидратите повишава кръвната захар?

49504
Кое освен въглехидратите повишава кръвната захар?
Снимка: iStock

Освен въглехидратите има още няколко фактора, които могат да повишат нивата на кръвната захар в организма. Макар че въглехидратите са основен източник на глюкоза, която пряко влияе на кръвната захар, други хранителни и физиологични фактори също играят роля за повлияване на нивата на глюкоза.

Прием на протеини

Консумацията на прекомерно количество протеини също може да доведе до умерено повишаване на нивата на кръвната захар. Макар че самите протеини не се превръщат в глюкоза толкова лесно, колкото въглехидратите, може да настъпи процес, наречен глюконеогенеза, при който тялото превръща аминокиселините от протеините в глюкоза.

Гликемичен индекс на храните

Гликемичният индекс (ГИ) на храните показва колко бързо те повишават нивата на кръвната захар. Храните с висок ГИ предизвикват бързи скокове на кръвната захар, дори и да не са богати на въглехидрати. Това се дължи на факта, че те бързо се смилат и абсорбират от организма. Например динята и белият хляб имат висок ГИ.

Мазнини и забавено изпразване на стомаха

Храната с високо съдържание на мазнини може да доведе до забавено изпразване на стомаха, което забавя храносмилането и усвояването на въглехидратите. Това може да доведе до продължително повишаване на нивата на кръвната захар, тъй като въглехидратите постепенно се освобождават в кръвния поток с течение на времето.

При висока кръвна захар - как да окажем първа помощ?

Стрес и хормони

Стресът предизвиква отделянето на хормони като кортизол и адреналин, които могат да доведат до временно повишаване на нивата на кръвната захар. Това е част от реакцията на организма "борба или бягство", който се подготвя за повишени енергийни нужди.

Болести и възпаления

Инфекциите и заболяванията предизвикват освобождаване на възпалителни молекули, които могат да доведат до инсулинова резистентност и по-високи нива на кръвната захар. Ето защо контролът на кръвната захар става труден, когато някой е болен.

Лекарства

Някои медикаменти, включително кортикостероиди, антипсихотици и диуретици, могат да попречат на регулирането на кръвната захар и да доведат до повишени нива.

Физическа активност

Интензивната физическа активност може да доведе до временно повишаване на нивата на кръвната захар поради нуждата на организма от енергия. Редовните физически упражнения обаче подобряват чувствителността към инсулина с течение на времето, което обикновено води до по-добър контрол на кръвната захар.

Учени: Това са най-лесните начини за сваляне на кръвната захар

Качество на съня

Лошият режим на сън и недостатъчният сън могат да доведат до инсулинова резистентност, което води до повишаване на нивата на кръвната захар. Това подчертава значението на поддържането на здравословен режим на сън.

Нива на хидратация

Дехидратацията може да доведе до по-високи концентрации на кръвната захар, тъй като организмът се опитва да съхрани водата и глюкозата чрез различни хормонални механизми.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции на тези фактори могат да варират в широки граници. Фактори като генетика, общо здравословно състояние и избор на начин на живот допринасят за това доколко тези различни елементи влияят на нивата на кръвната захар. Хората с диабет или тези, които се стремят към контрол на кръвната захар, трябва да са наясно с тези фактори и да работят със здравните специалисти, за да разработят индивидуален план за оптимален контрол на кръвната захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 храни, които не се препоръчват за хора с хипертония

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно