Кои храни могат да направят черния ви дроб като нов?

4327
Кои храни могат да направят черния ви дроб като нов?
Снимка: iStock

Най-големият плътен орган в тялото ви – черният дроб може да ви създаде големи здравословни проблеми, ако не се грижите правилно за него. Участието му в детоксикацията, метаболитните функции на организма, ролята му за имунната система и филтрирането на кръвта, както и тази на депо за витамини и минерали, са толкова важни и ключови, че без черен дроб организмът не може да съществува. Чернодробните увреждания са животозастрашаващи, а чернодробната недостатъчност поражда нужда от трансплантация, за да може да бъде спасен пациентът.

Редица храни, вредни навици, медикаменти и болести увреждат черния дроб и той се нуждае от помощ. Ако ситуацията е сериозна, единствено правилната диагностика и лечение могат да ви помогнат. При леки дисфункции промяна в начина на живот, отказ от вредни навици и избор на правилните храни за черния ви дроб, ще го направят като нов.

Храни, които черният ви дроб обожава

Както определени храни, медикаменти и напитки – като алкохолът например – увреждат черния ви дроб, така има и популярни храни, черният ви дроб които обожава и които помагат за възстановяването му. Диетата играе ключова роля в поддържането на здравето на този орган.

Много храни съдържат съединения, изследванията за които сочат, че редуцират оксидативния стрес, работят за подобряване на чернодробните ензими и предпазват от натрупване на мазнини, тоест от опасното „омазяване“ на черния дроб. Сред най-полезните за черния дроб храни, които не само го предпазват от увреждане, но работят и за възстановяването му, са:

Ето кои са най-добрите храни за вашия черен дроб

1.       Кафе

Най-консумираната гореща напитка в световен мащаб – ароматното кафе, пробуждащо тялото и сетивата, се оказва изключително благоприятно и полезно за здравето на черния дроб. Въз основа на проучвания и научни изследвания от 2016 година е оповестено, че пиенето на кафе помага за намаляване на риска от рак и цироза, както и от чернодробна недостатъчност при хора с хронично чернодробно заболяване.

Консумацията на горещата кофеинова напитка води и до по-нисък риск от смърт при хора с хронично чернодробно заболяване. Всичко това се дължи най-вероятно на антиоксидантите в кафето, като 3 чаши на ден са достатъчни, не прекалявайте, за да не увредите други органи и тъкани в тялото от прекомерната консумация на кафе в стремежа си да подобрите чернодробното здраве.

2.       Грейпфрут

Последните проучвания от тази година сочат цитрусовия плод като един от най-полезните за черния дроб, който не само редуцира възпалението благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти, но и предпазва от фиброза на черния дроб.

3.        Чай

Зеленият чай е доказан цяр за черния ви дроб. Съвременни научни изследвания сочат зеления чай като доказано средство за редуциране на нивата на чернодробните ензими при хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Само за 3 месеца редовна консумация на зелен чай се забелязва сериозно намаляване на нивата на АСАТ и АЛАТ. Количеството, което е нужно да приемете обаче, за да постигнете тези забележителни резултати, е цели 4 или повече чаши на ден чист и истински зелен чай, а не имитиращ продукт или чай, който съдържа и зелен.

4.       Кръстоцветни зеленчуци

Съединенията, на които са богати кръстоцветните зеленчуци, променят процеса на детоксикация и се грижат за здравето на черния дроб. Каква по-добра новина в сезона на зелето, което е един от най-популярните и обичани кръстоцветни зеленчуци? Консумацията на зеле се свързва с по-нисък риск от тумори или мастни чернодробни заболявания.

Всички тези храни черният ви дроб обожава.

Ето това е най-полезната храна за черния дроб

До тази година червеното грозде също се считаше за суперхрана за черния дроб, тъй като това сочеха стари изследвания върху опитни животни, но последните проучвания не откриха категорични доказателства, че това важи и за хората. Така митът за гроздето, което е цяр за черния дроб, беше развенчан.

Кои са най-вредните храни за черния дроб?

Храните и напитките, които унищожават черния ви дроб и от които следва да консумирате в минимални количества или да покажете пълно въздържание, ако черният ви дроб вече е увреден и страдате от чернодробни заболявания, са: алкохол, мазни и пържени храни, червено месо, тестени изделия включително хляб, храни с добавена захар, пресолени храни.

Ако се колебаете кои са подходящите за вашето чернодробно страдание или здравословно състояние храни, попитайте вашия лекар.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com