Ето това е най-полезната храна за черния дроб

5193
Ето това е най-полезната храна за черния дроб
Снимка: iStock

Здравето на черния дроб е решаващо за общото ни здраве. Проблемният черен дроб може да доведе до заболявания на черния дроб и проблеми с метаболизма. Макар да е невъзможно да се управляват всички рискови фактори, консумацията на определени храни и напитки може да помогне да се поддържа здрав черен дроб.

Ето кои са най-полезните храни и напитки за здравето на черния дроб

1. Кафе
Проучване от 2021 г. анализира данни от 494 585 души в Обединеното кралство с цел да разкрие как различните видове кафе влияят върху риска от хронични чернодробни заболявания, включително безкофеиново, нес кафе и еспресо.

Авторите на изследването установяват, че всички видове кафе водят до намаляване рисковете от хронични чернодробни заболявания и техните усложнения, макар че най-силен е ефектът на еспресото в сравнени с безкофеиновите видове. Те твърдят, че 3-4 чаши кафе на ден гарантират максимален защитен ефект.
Редовната консумация на кафе за по-дълго време също води до защита на нивата на ензимите на черния дроб при хора с или без с хронична алкохолна консумация. 

2. Овес
Чрез овесени ядки ще добавите фибри към диетата си. Фибрите са важен инструмент за храносмилането, а специфичните фибри в овесените ядки са особено полезни за черния дроб. Овесът е богат на съединения, наречени бета-глюкан. Проучване от 2017 г. разкри, че бета-глюканите са  биологично активни в тялото.

Те помагат за модулирането на имунната система, борбата с възпалението и за намаляване на риска от диабет и затлъстяване. За предпочитане е да консумирате цели, а не разтворими овесени ядки. Разтворимите овесени ядки могат да съдържат добавки като брашно или захари, които не са много полезни за тялото.

Кои са най-вредните храни за черния дроб?

3. Чесън
Проучване разкрива, че приемането на 800 мг чесън на прах над 15 седмици, значително ще намали натрупването на мазнини и риска от съпътстващи заболявания при хора с неалкохолна мастна чернодробна болест. Друго проучване на възрастни в Китай разкрива, че консумацията на суров чесън намалява риска от рак на черния дроб.

4. Горски плодове
Много тъмни горски плодове -  къпини, малини, боровинки - съдържат антиоксиданти, наречени полифеноли, които помагат за предпазване на черния дроб от увреждания.

5. Грозде
Проучване от 2022 г. разкрива, че съединение в кожата и семената на гроздето, облекчава симптомите на тежки чернодробни проблеми при плъхове, включително уголемяване на черния дроб, възпаление и натрупване на мазнини. Яденето на цяло грозде със семки е лесен начин да добавите тези съединения към диетата си. Добавки с екстракт от гроздови семена също доставя антиоксиданти.

6. Грейпфрут
Грейпфрутът съдържа два основни антиоксиданта: нарингин и нарингенин. Те помагат за предпазване на черния дроб от увреждане чрез намаляване на възпалението и защита клетките на черния дроб. Проучване от 2019 г. разкрива, че нарингинът може да предпази от индуцирана от алкохол чернодробна стеатоза чрез намаляване на оксидативния стрес. 

Най-полезните храни за черния дроб - ще е изцяло като нов!

7. Круша
Плодовете и сокът от круша също могат да бъдат полезни за здравето на черния дроб. Статия от 2022 г. разкрива, че екстрактът от круша оказва благоприятно въздействие върху черния дроб при проучвания върху животни. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се определи биоактивното съединение, което причинява тези ефекти, най-подходящата доза и дали ефектите се отнасят за хора.

8. Мазна риба
Консумацията на мазна риба и добавки с рибено масло помагат за намаляване влиянието на неалкохолната мастна чернодробна болест. Мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението. Тези мазнини могат да бъдат особено полезни за черния дроб, тъй като предотвратяват натрупването от излишни мазнини и поддържат нивата на ензими в черния дроб.

9. Ядки
Включването на ядки в ежедневната диета е друг лесен начин за поддържане здрав черен дроб и предотвратяване на неалкохолната мастна чернодробна болест. Ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти. Тези съединения може да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com