Кои са храните, които предпазват сърцето в жегите?

3123
Кои са храните, които предпазват сърцето в жегите?
Снимка: iStock

Когато настъпят летните горещини, е важно да дадем приоритет на храните, които не само подхранват тялото ни, но и поддържат сърцето ни здраво и щастливо. Въпреки че може да изглежда нелогично, някои храни всъщност могат да помогнат за регулиране на телесната температура и да осигурят необходимите хранителни вещества, за да поддържат сърцето ни топло по време на горещините. Ето някои храни, които могат да направят чудеса за здравето на сърцето ви в горещото време.

Диня

Този сочен плод е не само освежаващ, но и пълен с полезни за сърцето вещества. С високото си съдържание на вода той помага да останем хидратирани и поддържа оптимално кръвообращение. Динята е богата и на ликопен - мощен антиоксидант, който подпомага здравето на сърдечносъдовата система.

Зеленолистни зеленчуци

Включването на зеленолистни зеленчуци като спанак, кейл и рукола в диетата ви може да бъде изключително полезно. Тези зелени зеленчуци са пълни с важни хранителни вещества, като витамини А, С и К, както и с минерали като калий и магнезий, за които е известно, че подпомагат здравето на сърцето и поддържат нивата на кръвното налягане.

Лекар: Тези храни са пагубни за хората с болно сърце

Цитрусови плодове

Портокали, лимони, грейпфрути и други цитрусови плодове са не само пикантни и освежаващи, но и осигуряват добра доза витамин С и фибри. Тези плодове помагат за намаляване на възпаленията, поддържат здрави кръвоносни съдове и подобряват цялостната функция на сърцето.

Риба

Включването на мазни риби като сьомга, скумрия и сардини в храната ви може да осигури отличен източник на омега-3 мастни киселини. Известно е, че омега-3 намаляват възпаленията, понижават нивата на триглицеридите и подобряват здравето на сърцето. Рибата, приготвена на скара или печена, може да бъде вкусен и сърдечен вариант за лятно хранене.

Пълнозърнести храни

Изборът на пълнозърнести храни, като киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб, може да осигури стабилно освобождаване на енергия и да насърчи здравето на сърцето. Тези зърнени храни са богати на фибри, витамини и минерали, които помагат за регулиране на нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Здравословни за сърцето храни: Какво да ядем и какво да избягваме

Кисело мляко

Йогуртът, особено нискомасленият или гръцкият, е чудесен избор за здравословни за сърцето закуски в горещото време. То е пълно с калций, пробиотици и протеини, които поддържат здравословно кръвно налягане и цялостната функция на сърдечносъдовата система.

Домати

Доматите са не само многофункционална съставка, но и полезен за сърцето вариант. Те са отличен източник на ликопен, калий и витамини А и С. Консумацията на домати може да помогне за намаляване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето.

Не забравяйте, че поддържането на хидратация е от решаващо значение по време на горещините, така че в допълнение към консумацията на здравословни за сърцето храни, не забравяйте да пиете много вода през целия ден. Като включите тези храни в диетата си, можете да поддържате сърцето си топло и здраво дори в летните горещини. Останете на хладно, хранете се и се грижете за сърцето си, за да постигнете цялостно благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com