Кои са най-вредните храни за мозъка?

3741
Кои са най-вредните храни за мозъка?
Снимка: iStock

Консумирането на нездравословни храни може да повлияе негативно на когнитивната функция. Макар да не е нужно да избягвате напълно тези храни, е добре да ги ограничите. Вашият мозък е най-важният орган в тялото ви. Поддържа сърцето ви да бие, белите дробове да дишат, а всички системи в тялото ви да функционират. Ето защо е от съществено значение да поддържате мозъка да работи в оптимално състояние със здравословна диета.

Прогнозни проучвания сочат, че деменцията ще засегне над 65 милиона души по света до 2030 г. За щастие може да намалите риска от това заболяване, като изключите определени храни от диетата си.

Ето кои са най-вредните храни за вашия мозък.

1. Подсладени напитки
Тук влизат сода, газирани, енергийни напитки и плодови сокове. Честата консумация на подсладени напитки не само разширява талията ви и повишава риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, но има и отрицателен ефект върху мозъка ви. Прекомерният прием на сладки напитки увеличава шансовете за развитие на диабет тип 2, за който е доказано, че повишава риска от болестта на Алцхаймер. Освен това, по-високите нива на кръвната захар могат да увеличат риска от деменция, дори при хора без диабет.

Основния компонент на много сладки напитки е високофруктозен царевичен сироп, който съдържа 55% фруктоза и 45% глюкоза. Високият прием на фруктоза може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет и артериална дисфункция. Всичко това може да причини увеличаване на дългосрочния риск от развитие на деменция.

Полезно за мозъка: 9 храни за подобряване на паметта и вниманието

2. Рафинирани въглехидрати
Рафинираните въглехидрати включват захари и силно преработени зърнени храни като бяло брашно. Те са с висок гликемичен индекс, което означава, че тялото ви ги усвоява бързо, причинявайки повишаване нивата на кръвната захар и инсулина. Освен това, когато се консумират в по-големи количества, тези храни често имат висок гликемичен товар, който се отнася до това колко дадена храна повишава нивата на кръвната ви захар, въз основа на размера на порцията. Установено е, че храните с висок гликемичен индекс и гликемичен товар увреждат мозъчната функция.    

3. Храни, богати на трансмазнини
Трансмазнините са вид ненаситени мазнини, които могат да имат вредно въздействие върху здравето на мозъка. Въпреки че трансмазнините се срещат естествено в месо и млечни продукти, те не са основен проблем. Индустриално произведените трансмазнини, известни също като хидрогенирани растителни масла, са вредни. Тези изкуствени трансмазнини могат да бъдат открити в маргарин, снаксовете, готовите сладкиши и пакетираните бисквити. Проучвания установяват, че при по-голяма консумация на трансмазнини, има вероятност за повишен риск от болестта на Алцхаймер, по-слаба памет, по-малък обем на мозъка и когнитивен спад.

4. Силно преработени храни
Те обикновено са с високо съдържание на захар, добавени мазнини и сол. Сред тях са чипс, сладкиши, полуготова паста, пуканки за микровълнова печка, сосове и готови ястия. Тези храни са с високо съдържание на калории и с ниско съдържание на други хранителни вещества. Водят до наддаване на тегло, което може да има отрицателен ефект върху здравето на мозъка ви.

5. Аспартам
Аспартамът е изкуствен подсладител, използван в много продукти без захар. Хората често избират да го използват, когато се опитват да отслабнат или да избягват захарта, ако имат диабет. Среща се в много търговски продукти, най-вече в безалкохолни напитки и продукти без захар. Този широко използван подсладител също е свързан с поведенчески и когнитивни проблеми.

Ето най-добрата храна за мозъка!

6. Алкохол
Прекомерната употреба на алкохол може да има сериозни последици за мозъка. Хроничната употреба на алкохол води до намаляване на обема на мозъка, метаболитни промени и прекъсване на невротрансмитерите, които са химикали, които мозъкът използва, за да комуникира.

Хората с алкохолизъм често имат дефицит на витамин В1, което може да доведе до мозъчно разстройство, наречено енцефалопатия на Вернике, което от своя страна може да се развие в синдром на Корсаков. “Препиването” може да накара мозъка да интерпретира емоционалните знаци по различен начин от нормалното, дори склонност към агресия. 

7. Риба с живак
Живакът е тежък метален замърсител и неврологична отрова, която може да се съхранява дълго време в животинските тъкани.
Дълголетните хищни риби са особено податливи на натрупване на живак и могат да носят количества над 1 милион пъти концентрацията на заобикалящата ги вода. Ефектите от живачната токсичност включват разрушаване на централната нервна система и невротрансмитерите и стимулиране на невротоксини, което води до увреждане на мозъка. Рибите, с по-високо съдържание на живак са акула, риба меч, риба тон, портокалова риба, кралска скумрия. Може да ги консумирате, но по-рядко.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com