Коледна звезда - сортове, избор и отглеждане

30650
Коледна звезда - сортове, избор и отглеждане
Снимка: pixabay

Прекрасното цвете коледна звезда принадлежи малката група многогодишни декоративни стайни растения, които цъфтят през зимата, по-точно през празничния декември. В Европа и Америка, където Коледа се счита за най-важния празник то годината, буйният цъфтеж на красив храст в навечерието на празниците е една от най-големите атракции, на които хората могат да се насладят. Поради необичайно ефектния си външен вид, с ярко оцветени прицветници, оформени във форма на звезда и времето на цъфтеж, коледната звезда се счита за символ на католическата Коледа и носи невероятни емоции на своите притежатели. Наричана е още Витлеемска звезда, което я прави символ на надеждата и вярата в доброто.

У нас растението  може да бъде закупено в много от цветарските магазини. Ако и вие искате да се порадвате на ярката му окраска, днес ще ви разкажем как правилно да отглеждате коледната звезда у дома, така че тя да ви радва с празничния си цъфтеж година след година.

Малко история

Цъфтящата коледна звезда, заедно с иглолистните дървета, е традиционна украса на стаята и коледната и новогодишна трапеза. Често се поднася и като чудесен подарък за любимите хора.

Какво е това уникално цвете?

Коледната звезда носи латинското наименование Poinsettia и е член от рода и семейството Euphorbia pulcherrima. Родината на това цвете са тропическите части на Централна Америка и по-точно южната част на Мексико, където то е открито за първи път. Отглеждано е от Джоел Робъртс Пойнсет - учен и пътешественик, на чиито умения като дипломат са разчитали пет последователни американски президенти в началото на 1800 г. Той се увличал от ботаниката и се нескрито се възхищавал на красотата на красивата коледна звезда, която отглеждал в своята лична оранжерия. Именно в негова чест растението получава и името си.

През 1828 г. Коледната звезда е пренесена в САЩ, където успешно започва да се отглежда в ботанически градини и оранжерии. Няколко години по-късно тя се превръща в атракция и в Европа, където заслужено получава статута на една от най-свежите украси за Коледа.

Описание

В дивата природа най-красивата Euphorbia расте като многогодишен, вечнозелен храст и достига впечатляващи размери - до три до четири метра височина. Среща се предимно на горещи, сухи места, където няма постоянна влага. Коледната звезда може да очарова всеки със своите тъмнозелени, назъбени листа с яйцевидна елипсовидна форма. Дължината им може да достигне до 10 - 15 см. Цъфтежът е много оригинален - малки жълтеникаво-бежови цветчета, които се събират в съцветия под формата на розетки. Преди тях около всяка розетка се образуват прицветници с ярка окраска, които се задържат няколко месеца и придават много луксозен вид на коледната звезда.

Особености на отглеждането на коледна звезда в закрити помещения

Прибрана у дома, коледната звезда не може да достигне внушителните си размери, с които впечатлява в природата. Височината й в саксия рядко надвишава 30 - 40 см. Дължината на прицветниците може да достигне до 10 - 15 см, а ширината им - 6 - 8 см. Диаметърът на дръжката е около 20 - 30 см.

Цветове

При дивите видове коледна звезда прицветниците са единствено обагрени в червено. Извисяващи се над тъмнозелената зеленина, те се считат за образец на вечната класика, една от най-вълнуващите и величествени гледки, с които дивата природа може да ни дари. Разбира се, специалистите са разработили сортове с прицветници и в други нюанси. Често пъти производителите на цветя отглеждат на закрито различни хибриди, при които прицветниците са обагрени в розово, бяло, бордо, жълто, някои дори радват окото с двуцветни или пъстри багри.

Опасна ли е за здравето коледната звезда?

Характерно за всички млечни растения е наличието на млечен сок в техните тъкани. Някои хора го считат за отровен, но това не е вярно. За да се отрови човек, трябва да изяде огромно количество от растението, което на практика е невъзможно.

Единственото, което може да счита за някаква заплаха е, опасността от попадане на сок от коледна злезда върху кожата при хора, страдащи от непоносимост към него. Но дори и те не е нужно да се лишават от удоволствието да отглеждат красивото цвете и могат просто да си слагат предпазни ръкавици, когато се налага да го пресаждат или да извършват някакви други манипулации, с опасност капки от сока да попадне върху кожата им.

Сортове коледна звезда

Съществуват различни видове коледна звезда.  За сортове като Sonora, Olympia, Galaktika, Annette Hegg Dark, Angelica, Barbara Eck Suprem, Goldfeinger, Emperor, Capri, Coco Red, Cortez, Xenia Red, Millennium и Premium Red са типични яркочервените прицветници.

При сорта Winter Rose алените прицветници са удивително увити, което прави тази коледна звезда да изглежда досущ като роза.

Сортът Champion има светло червени прицветници, а сортът Red Jester се отличава с тъмни ивици по червените си прилистници. Ярко червени прицветници се срещат в сортовете Red Diamond и Svoboda.

При сортовете коледна звезда като Annette Hegg Pink, Da Vinci, Dorothy и Festival Rose прицветниците са розови, при Annette Hegg White, Sonora White, White Star и Cortez White - бели, като специално при сорта Regina те са украсени и със зелени ивици.

Избор на коледна звезда

За начинаещите е доста трудно да накарат коледната звезда да цъфне, когато я отглеждат на закрито. Ето защо, ако желаете да зарадвате близките си с необичаен подарък на Коледа, обмислете да купите вече цъфнало растение или  поне такова, което всеки момент ще цъфне.

 А когато празниците отминат, пробвайте да запазите коледната звезда в добро състояние, за да й се радвате с години.

Как да изберем коледна звезда в магазина?

Препоръчителна е покупката на коледна звезда от специализирани цветарски магазини. Направете го минимум месец преди празниците. Огледайте коледната звезда добре от всички страни.  Тя  следва да е здрава, гладка, свежа, с листа от всичките си страни и да няма изсъхнали, усукани или болни листа. 

Препоръката на специалистите е през студените зимни дни да не се купува коледна звезда от неотопляеми магазини, тъй като съществува вероятност корените да са увредени.

Как да се грижим за коледната звезда след покупката й?

Ако сте се сдобили коледна звезда точно преди новогодишните празници, по-добре е да отложите прехвърлянето й в друга саксия за известно време. Саксията изобщо не трябва да се мести, докато цветето успешно се аклиматизира при новите условия. Сложете го на първо време до някой южен прозорец.

Не присаждайте по време на цъфтежа, защото има опасност да изгубите прицветниците. Изчакайте с присаждането до пролетта. Може да започнете леко да я подхранвате с калиеви и фосфатни торове за цъфтящи стайни растения - на всеки две седмици, докато трае цъфтежът. Поливайте съвсем пестеливо цъфналото растение и му осигурете висока влажност.

Местоположение и осветление

Коледната звезда обича светлината, но не и преките слънчеви лъчи. Западен или източен прозорец е добра идея да я позиционирате. Но не я поставяйте директно на перваза на прозореца, а на поставка в близост. Пряката слънчева светлина е вредна за листата на красавицата. През топлите летни дни може да изнесете саксията на открито, но на място, защитено от преки слънчеви лъчи, въздушни течения, дъждове и вятър.

За нормално осветление през зимата са й необходими от шест до осем часа дневна светлина. 

Температура

Оптималната температура за отглеждане на коледната звезда е 20 - 25 градуса.  Ако градусите паднат под 15, растението може да се разболее и да умре. Не забравяйте това, когато отваряте прозореца през зимата, за да проветрите помещението.

Влажност

Коледната звезда се чувства прекрасно при висока влажност. Трябва да се следят стриктно показателите за влажност както през лятото, когато е горещо на закрито и на открито, така и през зимата, когато отоплителните уреди работят усилено.

 Препоръчително е ежедневно да се овлажнява въздухът около растението с топла вода, като същевременно да се следи капките да не падат директно върху листата, защото има риск от появата на петна.

Докато цветето е в покой, от февруари до март, тази манипулация може да се пропусне, а от април - от момента, в който се появят новите издънки, отново да се поднови.

Ако искате да повишите влажността в помещението, сложете саксията в поднос с мокри камъчета или напълнете широк съд с вода и го оставете наблизо. 

Поливане на коледна звезда

Поливането на коледната звезда през пролетта, лятото и есента трябва е редовно. Използвайте мека, добре утаена вода и стайна температура. Проверете след 20-ина минути как е почвата. Ако е останала излишна вода, изцедете я от саксията. Следващата поливка следва да е чак когато забележите, че горният слой на почвата е започнал да просъхва.

Но също така не чакайте и почвата да изсъхне съвсем, защото има опасност да опадат всички листа. Ако са налични признаци, че листата повяхват между поливанията, направете извънредна поливка  с минимално количество вода. След това продължете да поливате както обикновено .

През лятото е по-добре да поливате коледната звезда по-често, но отново с мярка. Не трябва водата да се задържа дълго в почвата й. През зимата поливайте растението с топла вода - температура да е няколко градуса по-висока от стайната. Ако неглижирате този съвет, вашата коледна звезда може да изхвърли листата си.

Подхранване на коледна звезда

Достатъчно е да подхранвате веднъж на три седмици. Използвайте течни или гранулирани торове за стайни цветя. Така до есента. Точно преди цъфтежа, в началото на есента, започнете да третирате с калиеви и фосфорни соли. По време на и след цъфтежа, докато е в покой, коледната звезда няма нужда от подхранване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно