Малко хора знаят, но тези 5 храни са супер полезни за сърцето

6270
Малко хора знаят, но тези 5 храни са супер полезни за сърцето
Снимка: iStock

Храната, която консумираме, оказва значимо въздействие върху здравето и самочувствието ни. Пълноценното меню, съставено от полезни храни, ни помага да поддържаме здравето на жизнено важни тъкани и органи в тялото и да осигурим нормалното им функциониране. И докато за ползите от консумацията на ядки, зелен чай, авокадо за здравето на сърцето се знае много, то има храни, полезни за сърцето, за които не знаем и дори не подозираме ролята им за съхраняване на сърцето здраво.

5 храни, полезни за сърцето

Сред неочаквано полезните за сърцето храни са:

1.       Пълнозърнести продукти

Обикновено гледаме на въглехидратните храни, каквито са и пълнозърнестите продукти, като на храни, които повишават риска от коронарна болест на сърцето. Пълнозърнестите продукти обаче не правят това. Напротив – кафявият ориз, овесените ядки, ръжът, ечемикът, елдата, киноата и т.н. намаляват с до 20% риска от сърдечни заболявания, ако се консумира поне по една порция на ден. Добавянето на пълнозърнести продукти към дневното меню редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания, коронарна болест на сърцето, инфаркт, метаболитен синдром.

Пълнозърнестите продукти постигат това чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол в кръвта, така че смело ги включете в диетата си, макар да са източник на въглехидрати, тъй като са сред неочаквано полезните за сърцето храни. 

2.       Бобови култури

Може ли да предположите, че консумацията на бобови култури може да редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта, да подобри гликемичния контрол и кръвното налягане и може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, което е  особено валидно за пациенти, страдащи от диабет. Част от пълноценното въздействие на бобовите култури върху здравето и най-вече върху здравето на сърцето, се дължи на съдържанието на устойчиво нишесте във фасула. Бобовите култури са и богати на белтъчини, бедни на мазнини и въглехидрати и полезни за фигурата.

5 храни, които поддържат сърцето здраво

3.       Домати

Доматите са сред храните, за които не подозираме колко полезни за здравето на сърцето са. Тайната е липликопен, който съдържат и който се отличава с мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите се борят с възпалителните процеси и неутрализират уврежданията от свободните радикали, с което допринасят за здравето на сърцето и предпазват от сърдечни заболявания.

Някои научни изследвания свързват ниските нива на ликопен с повишен риск от инфаркт и инсулт, така че доматите наистина са ценен зеленчук по отношение на сърцето и съдовете и грижата за тях и тяхното здраве. Една порция домати на ден може да понижи лошия холестерол и триглицеридите в кръвта и да повиши добрия холестерол. Добре е да се знае и че тялото абсорбира ликопена по-добре от варени домати, отколкото от пресни, следователно доматеното пюре е по-добрият избор от салатата от сурови домати.

4.       Чесън

Със сигурност не е най-приятната като аромат храна, но мощните му свойства – антибактериални, противовъзпалителни, здравословни са толкова ценни, че можем да пренебрегнем лютия му вкус и неприятния за околните аромат. Чесънът съдържа алицин, за който се смята, че е от ключово значение за здравето на сърцето.

Чесънът се грижи и за понижаване на кръвното налягане, като се смята за не по-малко ефективен от някои медикаменти, понижаващи кръвното налягане. Друга полза от чесъна е свързана с предпазване от инфаркт. Чесънът може да инхибира натрупването на тромбоцити, с което се редуцира риска от кръвни съсиреци, водещи до инфаркт.

Храните, които всички кардиолози ядат за здраво сърце

5.       Яйца

Докато до скоро се считаше, че яйцата са виновници за високите нива на лошия холестерол, те са реабилитирани и на тях се гледа като на една от 5-те храни, неочаквано полезни за сърцето. Днес се счита, че консумацията на едно яйце на ден може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Проучване от 2018 г. сочи, че половин милион китайци, които хапват по едно яйце всеки ден, имат значително по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт, отколкото тези, които избягват консумацията на яйца. Така митът за лошите и вредни яйца, които повишават холестерола и от които трябва да стоим далеч и да избягваме консумацията им, е развенчан и яйцата са сочени като една от най-пълноценните храни за здравето на сърцето и съдовете, която може да поднесете на трапезата си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com