Мед при задух - разберете как да го приемате!

28057
Мед при задух - разберете как да го приемате!
Снимка: iStock

Медът е много вкусна храна, не съдържа химически компоненти и е твърде полезен за здравето като цяло. Ето мнението на диетоложката д-р Лейла Леви Авигдор.

Ползите на меда за здравето

Сред ползите за здравето от меда е подобряването на съпротивляемостта на организма против настинка, грип и проблеми с дишането, тъй като притежава антисептични, антибактериални, имунологични и отхрачващи свойства. Заради тези си качества се употребява за облекчаване на дискомфорта при такива патологии.

Медът е полезен и за червата, тъй като има пребиотични свойства, тоест, служи като субстрат за „добри“ бактерии, помагайки за балансиране на чревната микрофлора. И още: има фунгицидно и лечебно действие, затова локалното му прилагане стимулира зарастването на рани и противовъзпалителната активност, което намалява болката и отока. Тъй като е източник на калий, се препоръчва за балансиране на кръвното налягане. При това може да съдържа определени количества холин, който играе позитивна роля за мозъчната и сърдечно-съдовата функция. Субстратът, произведен от пчелите, има антиоксидантно действие, което насърчава по-добрата защита на организма срещу щетите, причинени от ежедневното формиране на свободни радикали – с други думи, помага против стареенето.

Не е необходимо да прекалявате с количеството мед, за да получите толкова много ползи: 15 мл или супена лъжица течност на ден е достатъчно, за да се възползвате от предимствата на този вкусен продукт.

Лекар: Тези симптоми издават увеличен черен дроб

Противопоказания.

Медът не е препоръчителен за деца до 3 години. Диабетиците трябва да го избягват, понеже съдържа прости захари, които повишават бързо кръвната захар. Хората, податливи на различни алергии, може да изпитат стомашен дискомфорт и дори болка, поради наличието на поленови зърна в меда.

Проверявайте произхода на меда. Винаги предпочитайте такъв мед, който има информация за производителя!

Рецепта за тинктура от мед, лимон и чесън при задух.

Как да си приготвим този чудодеен еликсир? Съставки: 5-6 скилидки чесън, половин килограм мед (най-подходящи са бавно кристализиращи сортове: от акация, кестен, планински), 5 средно големи лимона.

Измивате лимоните, обелвате ги, отстранявате семките; смилате ги в блендер. Обелвате чесъна, изплаквате под течаща вода, нарязвате на ситно. Смесвате всички съставки в емайлиран или стъклен съд, покривате с няколко слоя марля и оставяте на стайна температура в тъмно помещение за седем дни. След седмица прецеждате получената смес – еликсирът на здравето е готов за употреба. Необходимо е да се съхранява в хладилник, в който температурата е максимум пет градуса по Целзий, не по-висока.

Кардиолог: Тези 4 симптома издават болно сърце

Как да използвате правилно тинктурата от лимон, мед и чесън?

Препоръчително е това народно лекарство да се пие два пъти на ден по 1 лъжица (супена), разредена в чаша вода: 20 минути преди сутрешна закуска, и час – до час и половина след вечеря (но поне 1 час преди сън, тъй като съставът има силно ободряващ ефект).

За да има използването на този лечебен еликсир най-добър резултат, трябва да се следва принципа на правилното хранене. Необходим е пълен отказ от всякакви видове алкохоли. Откажете се от кафе, силен чай и горещи подправки. Пийте по 2-2,5 литра вода дневно. Пълният цикъл на прием е 1 месец. Паузата между циклите е половин година.

Противопоказания. Независимо от цялата си полезност, тинктурата от лимон, мед и чесън е противопоказна при болести на стомашно-чревния тракт в изострен стадий, в случаи на епилепсия, при бъбречна недостатъчност, за бременни и кърмещи жени, при алергия към някоя от съставките,.

При непоносимост спрямо цитрусовите плодове, лимонът в рецептата може да се замени с боровинки - ефектът от лечението ще е същият.

Внимание! Статията има информативен, а не препоръчителен характер. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com