Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неочаквани признаци и симптоми на магнезиев дефицит

24 юли 2023, 08:21 часа

Дефицитът на магнезий, известен още като хипомагнезиемия, е често пренебрегван здравословен проблем. Симптомите на нисък магнезий могат да варират. Те могат да бъдат както физически, така и психически.

В някои случаи дефицитът може да бъде недостатъчно диагностициран, тъй като очевидните признаци обикновено не се появяват, докато нивата не станат сериозно ниски.

Здравословни състояния като диабет, лошо усвояване, хронична диария и целиакия са свързани със загубата на магнезий. Хората, които злоупотребяват с употребата на алкохол също са изложени на повишен риск от дефицит.

Ето и няколко симптома на магнезиев дефицит, на които е добре да обърнете внимание:

Мускулни потрепвания и крампи

Потрепвания, треперене и мускулни крампи са признаци за магнезиев дефицит. В най-лошия случай дефицитът може дори да причини гърчове или конвулсии.

Учените смятат, че тези симптоми са причинени от по-голям поток на калций в нервните клетки, което превъзбужда или хиперстимулира мускулните нерви.

Имайте предвид, че неволните мускулни потрепвания може да имат много други причини. Например, стресът или прекомерният кофеин също могат да причинят неволни мускулни спазми. Те могат също да бъдат страничен ефект от някои лекарства или симптом на невромускулно заболяване като мускулна дистрофия, множествена склероза или миастения гравис.

Това са най-богатите на магнезий храни, яжте ги всеки ден и ще забравите за безсънието, стреса и високото кръвно

Състояние на психичното здраве

Психичните състояния са друг възможен ефект от магнезиевия дефицит.

Един пример е апатията, която се характеризира с умствено изтръпване или липса на емоции. Ниските нива на магнезий също могат да увеличат риска от стрес, депресия и безпокойство.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се със слаби кости и повишен риск от костни фрактури.

Магнезиевият дефицит е рисков фактор за остеопороза. Недостигът може директно да отслаби костите, но също така понижава кръвните нива на калций, основният градивен елемент на костите.

Много фактори влияят върху риска от развитие на остеопороза, включително:

  • Стареене
  • Липса на упражнения
  • Лош хранителен прием на витамини D и K
  • Умора и мускулна слабост

Умората е широко понятие, което включва симптоми на физическо и психическо изтощение или слабост. Обикновено това просто означава, че трябва да си починете. Тежката или постоянна умора обаче може да означава здравословен проблем.

Както общата умора, така и специфичната мускулна слабост са симптоми на магнезиев дефицит. Ниските нива на магнезий засягат множество процеси в тялото, включително нервна сигнализация и нива на калий в мускулните клетки, което съответно може да причини умора и слабост.

Високо кръвно налягане

Проучванията при животни показват, че дефицитът на магнезий може да повиши кръвното налягане и да насърчи високото кръвно налягане, което е силен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Въпреки че липсват преки доказателства при хора, изследванията показват, че ниските нива на магнезий или лошият хранителен прием могат да повишат кръвното налягане

Астма

Магнезиевият дефицит е често срещан при хора с тежка астма. Освен това нивата на магнезий обикновено са по-ниски при хора с астма, отколкото при хора, които нямат това състояние.

Инхалаторите с магнезиев сулфат често могат да помогнат за намаляване на леките симптоми на астма.

Въпреки това, доказателствата за ефективността на диетичните магнезиеви добавки при хора с астма са противоречиви.

Топ 3 на храните с най-много магнезий

Неправилен сърдечен ритъм

Сърдечната аритмия или неравномерният сърдечен ритъм е потенциално сериозен ефект от магнезиевия дефицит.

Аритмията може да варира от липса на симптоми до причиняване на много сериозни симптоми. При някои хора може да причини сърцебиене, което представлява пауза между ударите на сърцето.

В най-тежките случаи аритмията може да увеличи риска от инсулт или сърдечна недостатъчност.

Магнезият се среща широко както в растителни, така и в животински храни. Най-богатите източници са семената и ядките, но пълнозърнестите храни, бобът и зеленолистните зеленчуци също са относително добри източници.

Ако имате здравословно състояние, което кара тялото ви да губи магнезий, като например диабет, важно е да ядете много богати на магнезий храни или да приемате добавки.

Говорете с вашия лекар за създаване на план за увеличаване на приема на магнезий, който да отговаря на вашите нужди.

Симптомите на магнезиев дефицит обикновено са едва доловими, освен ако нивата ви не станат сериозно ниски.

Дефицитът може да причини:

  • Умора
  • Мускулни крампи
  • Пихични състояния
  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Остеопороза

Ако смятате, че може да имате магнезиев дефицит, трябва да говорите с вашия лекар.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес