Опасен ли е талкът в грима за вашето здраве? Ето какво казват експертите

2960
Опасен ли е талкът в грима за вашето здраве? Ето какво казват експертите
Снимка: iStock

Козметичните продукти често са пълни със съставки, които повечето от нас вероятно не разпознават и дори не могат да произнесат. Въпреки че това по своята същност не е нещо лошо, има нарастващ акцент върху чистата красота и следенето за потенциално опасни химикали като парабени и фталати. Друга съставка в много продукти за грим, която е поставена под съмнение, е талкът.

Лично решение е дали да използвате продукти за грим с талк или не и потребителите трябва да претеглят потенциалните рискове и ползи въз основа на техните обстоятелства и предпочитания.

Но какви точно са тези рискове и ползи?

Първо, какво е талк

Талкът е прахообразна субстанция, направена от естествено срещащи се минерали, включително воден магнезиев силикат, кислород и водород. Често се използва в редица продукти за лична хигиена и грим, като сух шампоан, пудра за лице, руж, сенки за очи и бебешка пудра, за да абсорбира влагата или да постигне матова или непрозрачна текстура.

Думата „талк“ може да се отнася както за глинестия минерал талк, така и за мекия бял талк на прах, направен от този минерал. Както беше отбелязано, този прах се намира в различни козметични продукти.

Талкът е естествен минерал, който се добива от земята, по-специално от скални находища. Известен е като един от най-меките минерали и се използва от векове като лубрикант.

Какво прави талкът в грима

Една от причините талкът да е толкова често срещана съставка в козметиката е, че е достъпен и широко достъпен. Добавя се към тези продукти, защото помага за абсорбиране на влага и масло, придавайки им гладка и копринена текстура.

 

Талкът е химически инертен, което означава, че не реагира с други съставки в козметиката, така че е стабилен и безопасен вариант в това отношение. Освен това е без мирис.

Талкът помага за добавяне на текстура към определени продукти. Също така разрежда пигментите, когато се създават формули за различни нюанси на кожата. Помага за абсорбиране на влагата и позволява на формулите да останат върху кожата. Прави продуктите за грим по-лесно разнасящи се. И накрая, това е достъпен начин за сгъстяване на определени продукти.

Талкът предлага приятно, меко усещане и матов вид, въпреки че не всички потребители на грим са фенове.

В кремовете и лосионите химиците използват вода като пълнител. Но когато формата на продукта не може да приема вода, а прах, талкът често е изборът. Все пак някои хора откриват, че има варовито покритие и може да предпочетат други варианти, които са по-малко тебеширени.

Какви са притесненията с талка

Има опасения относно безопасността на талка в грима поради потенциала му да бъде замърсен с азбест, канцерогенен минерал.„Азбестът обикновено се намира близо до отлагания на талк, което е довело до замърсяване на някои продукти от талк с азбест. При вдишване или прилагане върху кожата талкът, съдържащ азбест, може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително рак на белия дроб и мезотелиом.

Тайните на перфектния грим на французойките

Тъй като съществува потенциален риск талкът да бъде замърсен с азбест, FDA тества някои козметични продукти, съдържащи талк, за азбест. Но някои твърдят, че тези тестове могат да бъдат погрешни и неточни. И някои проучвания подкрепят идеята, че дори талкът без азбест може да бъде канцерогенен.

Родителите на бебета са особено загрижени за талка в бебешката пудра

Дългосрочното заболяване не е единственият потенциален проблем с продуктите, съдържащи талк.

Може също така да причини дразнене на кожата, особено в деликатни зони, които могат да се трият една в друга – напр. под гърдите или в слабините или коремните гънки.

Безопасно ли е в грима

Въпреки че чистият талк сам по себе си обикновено не се счита за опасен минерал, близостта му до азбеста в земята и възможността за замърсяване кара много медицински експерти да се замислят.

Как да разбера дали гримът ми е наред

Ако все още се надявате да използвате продукти, съдържащи талк, или искате да научите повече за съставките, опитайте се да намерите компании, които дават приоритет на прозрачността и безопасността.

По-голямата част от времето, ако даден продукт е от доставчици на качествени съставки, тогава да, той е безопасен. Те имат стандарти за контрол на качеството, които могат да открият нивото на азбест.

Като оставим настрана тестването и регулирането, експертите, обикновено е най-добре да се внимава, когато се прилагат продукти на основата на талк, и да се внимава да се избягва вдишването на нещо, което съдържа тази съставка или попадането му в близост до гениталиите.

Въпреки че не е очевидно, някои продукти като насипни пудри и ружове се вдишват неволно. Трудно е да се каже, че талкът от един вид грим причинява мезотелиом, защото са необходими повече от 20 години, за да се развие този вид рак. Ако имате белодробни проблеми, най-добре е да избягвате насипни продукти на базата на талк.

Някои експерти отбелязаха, че пресованите козметични пудри са по-безопасен залог от пудрите на прах или аерозолните разновидности на талк. Но най-препоръчително е да се обърнете към многото алтернативи без талк, ако сте загрижени за потенциално излагане на канцероген. Можете също така да предпочетете други опции, ако талкът просто дразни кожата ви.

Топ гримьор разкри тайните на грима, който ще скрие следите от недоспиване

Ако искате да избегнете талк като цяло, слюдата е отличен заместител на минерала. Слюдата се смила на прах, който придава перлен блясък и често се среща в продукти за подчертаване, бронзанти и сенки за очи, заради способността й да абсорбира блясък и да озарява тена, както и заради SPF 50 защита.

Когато търсите козметични алтернативи без талк, просто се уверете, че продуктите, които купувате, отговарят на това описание.

Талкът е естествено извлечен минерал, така че това, че даден продукт е етикетиран като „натурален“, не означава, че не съдържа талк. Ако искате да избегнете талк, прочетете внимателно етикетите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com