Все повече козметични компании се отказват от талка в продуктите си

1681
Все повече козметични компании се отказват от талка в продуктите си
Снимка: iStock/Guliver

Най-големите компании на световния парфюмериен и козметичен пазар постепенно се отказват от използването на талк в някои видове продукти, поради увеличаване на броя на съдебните дела срещу производители. Случаите, стигнали до съда, са свързани с възможно отрицателно въздействие на този компонент върху здравето на хората, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представители на водещи марки.

Според агенцията, френските козметични компании „L'Oreal“ и „Chanel“, както и американската марка „Revlon“, заявиха, че вече не използват талк на прах при производството на определени видове свои продукти. По-специално „Chanel“ е премахнал талка от насипната пудра за лице и е изхвърлил талка на прах от продуктите за тялото. „Revlon“ също е спрял да използва този минерал в продуктите си за тяло, а представители на „L'Oreal“ отбелязаха, че търсят достойна алтернатива на този компонент, предаде БГНЕС.

Разследване: В бебешката пудра на Johnson&Johnson има азбест

В бебешката пудра на известната марка Johnson&Johnson има следи от азбест. Oт компанията са знаели за това поне от 1971 г. Това раз...

Причината за отказа от талка на прах първоначално стана дело, започнало в Съединените щати през 2018 година. Тогава жителка на Калифорния заяви, че в козметичните й продукти на „Chanel“ и „Johnson&Johnson“ е присъствал хризотил азбест, който при продължителна употреба може да причини рак. По-късно компаниите отрекоха присъствието на този компонент в продуктите.

Както обаче посочва агенцията, „Chanel“ продължава да използва талк в други разновидности на своите продукти, включително пресована пудра, руж и сенки за очи. В същото време компанията подчерта, че всички продукти с талк са „подбрани според строги критерии за качество и напълно отговарят на действащите международни стандарти“. В допълнение, той е напълно "безопасен при нормални условия на козметична употреба".

В края на май американската компания „Johnson&Johnson“ обяви прекратяването на производството в САЩ и Канада на бебешка пудра на базата на талк, причина за което са множество съдебни дела. „Johnson&Johnson“ приписват това решение на спада в търсенето на този продукт в Северна Америка, причината за което е "дезинформация по отношение на безопасността при употреба и постоянен шум от съдебните дела". Вместо това в САЩ и Канада ще се продава бебешка пудра на основата на царевично нишесте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com