От кои храни пада рязко кръвното налягане?

6947
От кои храни пада рязко кръвното налягане?
Снимка: istockphoto.com

Печен картоф

Печените картофи понижават кръвното налягане. Учени са установили, че картофите, печени или варени, са продуктът, който понижава кръвното налягане и предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Картофите са богати на магнезий и калий, два микронутриента, които са важна част от лечението на хипертонията. Богатите на калий картофената диета помага на тялото по-ефективно да изхвърли излишния натрий, което води до високо кръвно налягане, докато магнезият спомага за здравословния кръвен поток.

Пет храни, които повишат кръвното налягане – избягвайте ги!

Мляко и млечни продукти

Чаша мляко понижава кръвното налягане на човека. Екип от учени установяват, че млякото и млечните продукти понижават кръвното налягане при хората и в същото време намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, особено при възрастните хора. Според тях чаша мляко е отлична напитка, сваляща кръвното с 3-10% благодарение на калция и витамин D, които са в изобилие в млечните продукти. Редовната им употреба може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания с 15%. В допълнение, постоянната консумация на мляко помага за повишаване на нивата на калций, а проучванията потвърждават, че липсата на този микроелемент увеличава риска от развитие на хипертония.

Яйца

Яйцата понижават кръвното налягане. Дълги години се смяташе, че честата консумация на яйца може да бъде опасна за сърцето, заради холестерола. Но изследванията на учени от Китай, чиято работа е представена на 245-ата среща на Американското химическо дружество (American Chemical Society), опровергаха това погрешно схващане и показаха, че яйчният белтък е продукт, който понижава кръвното налягане. Всъщност яйчният белтък действа по същия начин като каптоприл, най-разпространеното лекарство за понижаване на високо кръвно налягане.

Кои храни вдигат най-много кръвното?

Броколи

Броколите понижават кръвното налягане. Основните фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания са повишаването на „лошия” холестерол в кръвта и нивата на триглицеридите. Изследвания, проведени от бразилски учени, доказват, че сулфорафанът, съдържащ се в броколите, намалява количеството на "лошия" холестерол и захарта в кръвта, предотвратява активирането на хронични заболявания и спира окислителните процеси.

Този здравословен зеленчук съдържа много магнезий, калций и калий – минерали, които понижават кръвното налягане при хората. Освен това проучванията потвърждават, че диета с високо съдържание на броколи значително намалява риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Има много съединения в кълновете от броколи, които помагат за намаляване на увреждането на артериите и борбата с хипертонията.

Сок от цвекло

Чаша сок от цвекло понижава кръвното налягане. Една чаша сок от цвекло на ден помага за бързо понижаване на нивата на кръвното налягане в рамките на 24 часа при хора, страдащи от хипертония. Този ефект се постига чрез нитрат, който се превръща в азотен оксид, газ, който разширява кръвоносните съдове и подпомага притока на кръв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com