Полезна ли е царевицата и за кого не е?

6199
Полезна ли е царевицата и за кого не е?
Снимка: iStock/Guliver

Царевицата не трябва да се консумира най-вече от хора с алергии и предразположеност към заболявания на щитовидната жлеза.

Ето какво ни разказва д-р Андрейа Тореш. 

Царевицата и продуктите, получени от нея, присъстват в много преработени и ултра-преработени храни. Алергията към царевица е сравнително рядка и трудна за диагностициране, тъй като може да бъде объркана с алергия към други зърна и семена. Най-честите симптоми на алергия към царевица са повръщане, болки в стомаха, лошо храносмилане, диария, задух, кашлица, дрезгав глас, бледност, сърбеж, подуване на езика или устните, замаяност, умствено объркване. Царевица се съдържа в зърнени закуски, бонбони, желета, сиропи, сосове, снаксове, консервирани плодове, преработени меса (наденици, салами, мортадела и др.), сокове и безалкохолни напитки, съдържащи царевичен сироп.

Много хора са загрижени за сортовете ГМО-царевица, които получават все по-голямо разпространение в целия свят, независимо от яростните възражения на еколозите. Например, има страни, където над 90% от площите, засети със соя, царевица и памук, са трансгенни.

Колко време се вари млечната царевица, за да бъде мека и сочна?

Има много критики по отношение на трансгенните храни, като например намаляването на биоразнообразието чрез елиминиране на видове, които естествено присъстват в околната среда (пеперуди, пчели и др.). Най-непосредствената последица е увеличаването на зависимостта на фермерите от транснационалните компании в сектора. Това е така, защото според договорното правило фермерът не може да използва семената от предишното засаждане.

Следователно ще трябва да купува нови трансгенни семена всяка реколта. Освен това, щом фермерът вече не иска да използва трансгенни семена, той трябва да плати глоба и допълнителни такси, ако се установи, че в неговата нива все още са останали от старите семена. Така би обедняло селското население, което е основен социален проблем.

Съществуват и много съмнения относно ефектите на ГМО върху здравето. В статия, публикувана през 2018 г., италиански учени публикували резултатите от наблюдението на консумацията на трансгенна царевица в продължение на повече от 20 години. Те извършили мета-анализ и заявили, че трансгенната царевица е безопасна и консумацията не би представлявала риск за човешкото здраве. Но подобно твърдение предизвиква сериозни съмнения.

Пестициди и щитовидна жлеза

Най-големият проблем с царевицата е широкомащабното използване на пестициди. Пестицидите се използват за унищожаване на плевели и вредители в соя, царевица, пшеница, памук, кафе и други култури. Продават се много пестициди, като хербициди (глифосаток, 2,4-D, атразин, паракват дихлорид, диурон, S-метолахлор, мезотрион, ацетохлор), фунгициди и инсектициди.

Някои хербициди определено засягат функцията на щитовидната жлеза. Сред представителни извадки от населението в някои страни 5 до 9% от възрастните имат субклиничен хипотиреоидизъм, и между 0,8% и 7,5% - заболяване на щитовидната жлеза. Поради специфични генетични особености в популацията със синдром на Даун тази честота е много по-висока не само при възрастните, но и при децата.

Кой НЕ трябва да яде варена царевица?

Проблемът е не толкова в самата царевица, колкото в голямото количество пестициди. Царевицата е древна храна, консумирана в историята от много хора. През 1493 г., когато Христофор Колумб се завръща в Европа, той взема със себе си царевични семена, които е открил в Америка. Но през годините царевицата е променяна многократно и днес е един от продуктите с най-много пестициди. Поради тази причина се препоръчва да бъде избягвана, ако се установи такова третиране, и да се предпочита консумацията на органични продукти.

Друг много важен аспект е избягването на свръхпреработени храни. Царевицата и нейните производни (главно и най-вече царевичен сироп) са евтини и се добавят от индустрията към множество продукти. Такива са безалкохолни напитки, сладкиши, сладолед, зърнени закуски, бонбони, шоколади, подсладено кисело мляко, хляб, консервирани плодове , сокове в опаковки tetrapack, зърнени блокчета, бисквитки, торти, понички, чипс, енергийни блокчета, спортни напитки, енергийни напитки, желета, наред с много други свръхпреработени продукти.

Внимание! Статията е само за информация. Обръщайте се към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com