Последствията от пиенето на бутилирана вода ще ви изненадат

4048
Последствията от пиенето на бутилирана вода ще ви изненадат
Снимка: SpencerWing/Pixabay

Вече сте наясно с предимствата на пиенето на вода (тя може да ускори загубата на тегло с 550% и да повиши енергията с 89%), така че винаги можете да изпиете следващата си чаша. И докато избягвате BPA - химикалът в пластмасовите бутилки за вода, който нарушава хормоните, причинявайки умора и наддаване на тегло - изследване в списание Nature Communications разкрива, че дори бутилките без BPA може да не са безопасни.

Още: Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Учените установяват, че заместителят на BPA - флуорен-9-бисфенол (BHPF) се е отделил във водата от 23 от 52 тествани бутилки. Защо това е проблем: "Почти всички пластмаси, включително и тези, които се продават като несъдържащи BPA, отделят изкуствени естрогени", казва д-р Сара Готфрид, автор на книгата The Hormone Cure. А хормоналните смущения, причинени от ВРА и неговите алтернативи, могат да доведат до мозъчна мъгла и бавна работа на щитовидната жлеза, казва тя. "Още по-обезпокоително е, че някои пластмаси, които не съдържат BPA, показват по-голяма естрогенна активност от самия BPA." А излагането е широко разпространено: CDC установи, че 93% от жените имат BPA в урината си; при други изследвания 81% от тях са дали положителен резултат за BPS, братовчед на BPA, който се съдържа в пластмасовите бутилки.

На помощ: лесни промени, които ще ви помогнат да се възползвате от предимствата на хидратацията, като същевременно избягвате "супата" от химикали.

Ако купувате бутилки за еднократна употреба:

Повечето пластмасови бутилки за вода са направени от полиетилен терефталат (PET) - химикал, който увеличава естрогенната активност, казва д-р Йохана Рочестър, изследовател от Университета на Колорадо в Боулдър. Всъщност в проучване, публикувано в списание Environmental Health Perspectives, 100 % от тестваните продукти, съдържащи РЕТ, са отделяли химикали с естрогенна активност при поне едно от условията на изпитване.

Ако предпочитате кана:

Дори и да държите в хладилника си стъклена или неръждаема филтрираща кана за вода, има вероятност филтърът да е изработен от пластмасови части. "Опитът да се намерят 5-10% от пластмасовите продукти, които не отделят опасни химикали, е като да играете руска рулетка със здравето си - това не е залог, който бихте искали да направите", казва д-р Джордж Битнер, професор по неврология в Тексаския университет в Остин, който е изследвал безопасността на пластмасите. По-добър вариант е да се обърнете към дървения въглен - филтриращото вещество в много кани за филтриране на вода. Просто напълнете стъклена кана с вода от чешмата и пуснете пръчка активен въглен, който абсорбира примесите, казва д-р Готфрид. При тест в Държавния университет на Колорадо активният въглен отстранява 100 % от оловото, живака и медта от чешмяната вода.

Още: Пречистване на водата у дома

Ако носите бутилка за многократна употреба:

Ако носите бутилка за вода за многократна употреба, тя е екологична и същевременно осигурява хидратация. Но повечето от тях са изработени от твърда пластмаса, която съдържа BPA или един от неговите химически братовчеди. Тъй като носите бутилките за многократна употреба навсякъде, те са податливи на износване (блъскане или нагряване на слънце), което увеличава количеството химикали, които пластмасата отделя във водата. "В едно проучване повече от 90 % от пластмасовите продукти са отделяли естрогенни химикали, преди да бъдат подложени на стрес [например под въздействието на ултравиолетовата светлина], но по същество всички са отделяли такива, след като са били подложени на стрес", отбелязва д-р Готфрид. Тя предлага да използвате бутилка от неръждаема стомана, която не отделя вредни химикали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com