При ниско кръвно – компотът може да бъде вашето решение!

35573
При ниско кръвно – компотът може да бъде вашето решение!
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които страдат от ниско кръвно налягане, са наясно, че грижите за продуктите, които консумират, са особено важни.

Ниското кръвно налягане или хипотонията се появява в случай, че кислородът и/или хранителните вещества не се разпределят задоволително и балансирано сред клетките на организма – което, в края на краищата, може да провокира симптоми от рода на изпотяване, замаяност, промени в зрението, гадене, слабост и даже припадък.

За ниско се счита кръвното налягане със стойности под 90/60 – а най-честите причини за това се явявят са повишена температура, внезапна смяна на позицията на тялото, дехидратация или големи кръвоизливи.

Ето мнението на диетолога д-р Фернандо Серкейра:

Какво трябва да сторите, когато кръвното ви налягане е ниско?

В случай, че налягането спадне рязко, е много важно да сте информирани какви правила да спазвате, за да овладеете ситуацията и да избегнете различните нежелателни симптоми. Между другото, противно на мнението на много хора, да се постави сол под езика не се смята за най-добрият метод за решаване на този проблем. Най-подходящото позициониране на човека е основен момент. Препоръчва се болният да легне и да повдигнете краката си с помощта на възглавници. Много добре е да се приемат течности, желателно с високо съдържание на глюкоза. В тази смисъл компотите, както и подсладените чайове, са доста подходящо средство.

6 симптома за ниско кръвно, които всички игнорираме

Постоянното носене на определени продукти в чантата ви може да помогне много с превантивната си роля, която може да изиграе в някои ситуации. От съществено значение е да имате храна на разположение за бърза консумация – като, например, протеиново блокче или ядки. Когато човек изпитва някакъв дискомфорт, просто трябва да изяде, каквото носи, и да не сменя рязко позата си.

Кои са основните препоръчителни продукти при ниско кръвно?

Освен различните видове компоти, чиято цел е главно хидратирането на организма, полезна е консумацията на продукти, богати на витамин B6 (пиридоксин) - ядки (орехи, лешници), както и кафето, което е термогенен източник. Розмаринът също е полезен за кръвообращението в такива случаи.

За да избегнете спадане на налягането, в допълнение към пиенето на много течности с изобилно съдържание на витамини (за да избегнете дехидратация), се препоръчва също така да се храните с продукти, които подобряват кръвообръщението. Главните примери в това отношение са риба тон, сьомга, домати, портокали, киви, лимони, джинджифил, папая, чесън, семена на чия, лук.

Даването на бърза помощ при ниско кръвно започва чрез поставяне на пациента в легнало положение на проветриво място с повдигнати крака, особено когато има внезапно спадане на налягането. Даването на чаша портокалов или друг плодов сок е начин да се допълни основното лечение, като помага за контрол и балансиране на кръвното налягане и намалява дискомфорта.

Яжте тези храни, за да нямате ниско кръвно в жегите!

Хората, които постоянно чувстват последиците от ниско кръвно, е желателно да не се озовават сред прекалено топла околна среда, да не остават твърде дълго без консумация поне на някакви леки закуски, и най-вече да поддържат добра хидратация.

Чудесен естествен лек при ниско кръвно се явява чай от розмарин с копър, понеже той е стимулант и предизвиква повишаване на кръвното. Съставки на този чай: копър - 1 чаена лъжичка, розмарин - 1 чаена лъжичка, чесън - 3 скилидки (може да се заменятс толкова готварски карамфилчета), вода – 1 чаша или около приблизително 250 мл.

Копърът, розмаринът и скилидките чесън или карамфилчетата се слагат във водата и на слаб огън се варят от 5 до 10 минути. Отварата престоява 10 минути, филтрира се и се пие. Такава доза е нужно да се приема редовно вечер преди сън.

Внимание! Тази статия има информативен, а не препоръчителен характер. Винаги търсете лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com